Otvorena izložba slika „Dragi moj Bosanac i Hercegovac, probudi se“

U Centru za kulturu Mostar, a u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2020“, sinoć je otvorena izložba slika „Dragi moj Bosanac i Hercegovac, probudi se“ autorice Alise Teletović.

Autorica je istakla da je ovako nazvala izložbu zato što smatra da treba da živimo, jer život kratko traje i jako se brzo potroši.

Alisa Teletović, još kao djevojčica sa svojih 11 godina počela je da slika apstraktne slike i postaje snažni i samonikli talent, najmlađa umjetnica u Jugoslaviji. Rođena je u Banja Luci, a veći dio života provela je u Mostaru. Sticajem ratnih okolnosti, kao tinejdžerka od 18 godina odlazi u daleku Australiju, gdje započinje novi život 1994. godine. Od 2011. godine, živi i stvara u BiH (Sarajevo). Učestvovala je na mnogim samostalnim i grupnim izložbama, te je dobitnica mnogih nagrada. Sinoćnja izložba prikazuje umjetnički izraz slikarice nastao u vrijeme izolacije izazvane koronavirusom, a predstavlja odraz izolovanosti kako autorice, tako i cjelokupnog bh društva, ali i svojevrsnu nadu kakvo bh društvo autorica vidi, a potom i priželjkuje, odnosno kakvom bh društvu se nada.

Posebnu notu i doživljaj prilikom otvaranja izložbe dalo je čitanje poezije mlade bh pjesnikinje dr.sc. Melide Travančić, koja ima 7 neobjavljenih knjiga, od toga 3 knjige poezije koje su više puta nagrađivane. Travančić je napisala niz pjesama nastalih, takođe, u izolaciji koje je ovom prilikom predstavila mostarskoj publici. Zatim je čitala dnevničke bilješke koje idu ka tome da postanu jedan roman, a na kraju je čitala i pjesme iz svoje nagrađene knjige „Sjenka u sjenci“, koja je objavljena koncem 2019. godine.

Cjelokupnu izložbu moderirala je Umihana Krličević Omerović, predsjednica Udruženja za kulturu Kontrast, koje je, zajedno sa Centrom za kulturu Mostar, organizovalo večerašnji događaj.

Naredni događaj u okviru programa „Mostarskog ljeta 2020“ je u ponedeljak, 27. jula. Riječ je o likovnoj izložbi pod nazivom „Izgubljena zemlja Lemurija“ autorice Aleksandre Kokotović, koja će biti održana u Centru za kulturu Mostar sa početkom u 20,30 sati.

(NovaSloboda.ba)