Meteorit iz ormara

Kada je Hansjörg Bayer 1989. godine krampom kopao kablovski rov u svom vrtu, naišao je na neobično težaku kamenu gromadu. Kamen se potpuno razlikovao od svih ostalih u njegovom vrtu u Blaubeurenu, a pomoću magneta Bayer je još otkrio da kamen sadrži željezo. Ostavio ga je u svom vrtu, izloženom vjetru i vremenskim prilikama, sve do 2015. godine, kada ga je stavio na prikolicu, kako bi ga sa drugim otpadom odvezao na smetljište.

Međutim, Bayer se nije mogao tek tako rastati sa svojim nalazom. Vratio ga je u svoj podrum i stavilo u jedan ormar, opet na nekoliko godina. Onda, početkom 2020. godine, kada se ponovo spremao da očistiti podrum, Bayer se obratio Institutu za planetarna istraživanja pri njemačkom vazduhoplovnom centru (DR).

I konačno, analize iz tri različite laboratorije potvrdile su njegovu opreznu pretpostavku: Nalaz iz njegovog vrta je meteorit – težine 30,26 kg, dimenzija 28x25x20 centimetara, i daleko najveći, koji je ikada pronađen u Njemačkoj. DLR je to opisao kao “naučnu senzaciju”.

“Ovo je nešto veoma posebno”, rekao je istraživač meteorita Dieter Heinlein, koji svake godine dobija brojne pošiljke od pronalazača, ali su to uglavnom komadi željezne rude. Od oko 2000 podnesaka u proteklih 15 godina, samo su tri bila pravi meteoriti.

Prema naučnicima, nalaz iz vrta Hansjörga Bayera je Kondrit (Chondrit), kameni meteorit sa zatvorenim malim silikatnim sferama. Kondriti su nastali prije četiri i po milijarde godina, kad je nastao i sunčev sistem. Kada je pao, udario je u zemlju brzinom, procijenjeno, oko 250 kilometara na sat. A to se moglo dogoditi od prije stotinu, pa do nekoliko hiljada godina. Po mjestu na kome je pronađen, u Baden-Württembergu, meteorit je nazvan “Blaubeuren”.

Prvi put je u javnost predstavljen u petak, u planetarijumu u Laupheimu u okrugu Biberach, gdje će i dalje biti izložen. Na pitanje novinara, Hansjörg Bayer je oštro odgovorio da odbija prodati izuzetni nalaz iz svoje bašte. To ne bi bilo moralno, rekao je, meteorit mora biti i ostati u muzeju.

(sdz)

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)