Osman Junuzović i Katarina Pohlod pobjednici međunarodnog maratona “Dva grada’

Bosanskohercegovački atletičar Osman Junuzović i Srbijanka Katarina Pohlod pobjednici su Prvog međunarodnog maratona pod nazivom “Two Cities Marathon“ (Maraton dva grada) održanog danas na područjima Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Dionicu dugu 42,2 kilometra, 27. godišnji član Atletskog kluba Doboj Istok pretrčao je za dva sata, 30 minuta i 21 sekundu.

U konkurenciji atletičarki, Katarina Pohlod, 32. godišnja članica Atletskog kluba Hajduk iz Kule, trku je završila s vremenom tri sata, šest minuta i 21 sekundu.

Trka je ujedno bila i Prvenstvo Bosne i Hercegovine u maratonu, a titulu je, uz Osmana Junuzovića, osvojila i Dijana Manderalo, članica AK Tomislavgrad, koja je trku završila na drugom mjestu, odnosno kao najbolja bh. atletičarka.

Start i cilj trke bio je kod Vijećnice, a dionica je vodila kroz gradska naselja Marijin Dvor, Pofalići, Dolac Malta, Čengić Vila, Alipašino Polje, Nedžarići, Stup, Ilidža, pored Rimskog mosta, kroz Vrelo Bosne i Veliku aleju, Hrasnicu, zatim Vojkoviće, Lukavicu, Dobrinju, Mojmilo, Hrasno, Grbavicu, preko Skenderije do Austrijskog trga i na kraju na novoizgrađenom trgu kod Vijećnice.

Trku je organizovalo Udruženje “Dečki u plavom” s ciljem promovisanja zdravih navika i sporta, kao i turističke promocije i kulturno-istorijskih vrijednosti Sarajeva i Istočnog Sarajeva. 

Pored centralne maratonske trke, u subotu je organizovana i dječja trka naziva “Two Cities Kids Race” u Istočnom Sarajevu u suradnji s AK Istočno Sarajevo, na kojoj su učestvovala djeca uzrasta od šest do 14 godina.

Službene majice centralne utrke dizajnirala su djeca sa Down sindromom, a dio sredstava od kotizacija bit će uplaćen Udruženju “Život sa Down sindromom” Sarajevo, dok će ostatak biti iskorišten u stipendiranje mladih i perspektivnih atletičara iz cijele Bosne i Hercegovine.

Pokrovitelji trka su Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, Gradsko vijeće Grada Sarajeva, Grad Istočno Sarajevo, te Ambasada Republike Srbije u Bosni i Hercegovini.

(Fena)