Prepolovila se prodaja i izvoz vina, šta će biti s novom berbom?

Do početka berbe grožđa ostalo je pedesetak dana, a hercegovački vinari u potpunoj neizvjesnosti očekuju jesen.

Zbog pandemije koronavirusa, dramatično je pala prodaja i izvoz vina, kapaciteti vinarija popunjeni su prošlogodišnjim vinom i upitna je isplativost jesenske berbe.

Domaće tržište je narušeno zabranom rada ugostiteljskih objekata u amrtu, aprilu i maju, usljed čega je došlo do ozbiljnog pada prodaje, a što se tiče izvoza, prema preliminarnim procjenama Federalnog ministarstva poljoprivrede, on je za 60 posto manji u odnosu na isti period prošle godine.

“Korona je ugrozila sve, a posebno nas vinare. Restorani nisu radili, hoteli nisu radili, bačve su pune i ja u svom vinogradu gledam grožđe, koje je izvrsnog kvaliteta, i ne znam šta s njim”, kaže, u razgovoru za Fenu, Grgo Vasilj, vlasnik vinarije AG Carska vina Međugorje i prijašnji predsjednik Udruženja vinara i vinogradara “Hercegovina”.

Vasilj ističe kako se trenutno samo priča o bolesti covid-19 ali, kako kaže, živjeti se mora.

“Nama je prodaja pala nekih 80 posto i to je ogroman problem. Resorna ministarstva morala bi se pozabaviti ovim problemom, jer mora se živjeti. Ne možemo se zatvoriti u kuću i čekati šta će se dogoditi. Ako nema proizvodnje i prodaje, nema ni poreza i sve će u državi stati”, upozorava.

Vasilj kaže kako ne treba izmišljati “toplu vodu”, već treba primijeniti rješenja koja se uspješno provode u drugim zemljama. Tako susjedna Hrvatska stimuliše otkup viškova vina, koje se zatim koristi za izradu dezinficijenasa, za kojima trenutno vlada velika potražnja.

“Tako se na jednostavan način oslobađaju kapaciteti vinarija, može se onda ići u novu berbu i novo vino se može pohraniti u bačve”, dodao je Vasilj.

Bez pomoći države upitna isplativost proizvodnje

Upravnik vinarije i destilerije mostarskog Hepoka Haris Hajdarević kaže kako je situacija dramatična i trenutno na tržištu vlada potpuna neizvjesnost.

“Ogromne su količine vina ostale u podrumima, a berba nam se bliži. U prvih par mjeseci 2020. godine,naš izvoz je pao za više od pedeset posto. Ogroman je strah i niko se ne usudi davati velike količine novca za kupovinu vina, jer vino je luksuz i nije primarna ljudska potreba”,aže Hajdarević.

Po njegovim riječima, niko od 90 stalno zaposlenih u Hepoku nije dobio otkaz, ali bez pomoći države mnoge vinarije neće uspjeti preživjeti ovu godinu.

“ve zemlje koje imaju bogatu vinogradarsku tradiciju imaju ogromnu pomoć države, a u ovo vrijeme krize ta će pomoć biti još izdašnije. Oni će vjerovtno izaći na tržište s ogromnim količinama viškova vina po jako niskim cijenama kojima mi ni na koji način nećemo moći konkuristi ako se i naša država ne uključi”,pozorava Hajdarević.

Dodaje kako Hepok ima dovoljno kapaciteta da ide u novu berbu, ali je uoitna isplativost dalje proizvodnje.

“Vinograd mi moramo brati, vinograd ne može čekati. Mi svake godine moramo ulagati u mehanizaciju, zaštitu vinove loze i sve ostalo, a šta će s prodajom biti, to u ovom trenutku nitko ne zna – zaključio je Hajdarević.

Dvije nove inicijative za potporu vinarima

Kada je u pitanju državna pomoć, iz Federalnog ministarstva poljoprivrede kažu kako se sve grane poljoprivredno-prehrambene proizvodnje, pa tako i vinska industrija, suočavaju s istim ili sličnim problemima.

Podsjećaju da je Vlada FBiH usvojila Program ekonomske stabilizacije i oporavka Federacije BiH 2020. do 2021. godine, kojim se predviđaju razne subvencije za oporavak privrede, odnosno predviđeno je da se iz federalnog budžeta kantonima. putem transfera. doznačuju sredstva u svrhu stabilizacije privrede. Programom su obuhvaćene poljoprivredna proizvodnja i prehrambena industrija.

Što se tiče podrške s niooav kantona. iz Ministarstva poljoprivrede Hercegovačko-neretvanskog kantona navode kako je rebalansom kantonalnog budžeta iznos za poljoprivredne podsticaje, gdje spada i vinogradarstvo, povećan na ukupno dva miliona maraka.

Glasnogovornik Vlade HNK-a Pero Pavlović podsjetio je da već postoji kontinuirana podrška uzgoju grožđa i podizanju novih nasada vinove loze u HNK-u, a pored toga Ministarstvo poljoprivrede je prema Vladi HNK-a uputilo i dvije inicijative koje se direktno odnose na pomoć vinarima i vinogradarima u vrijeme korona krize.

“Prva inicijativa predviđa kantonalne podrške za otkup voća i povrća iz domaće proizvodnje, a druga se odnosi na podršku za izgradnju i proširenje postojećih građevinskih objekata u vinarstvu, kao i za nabavku neophodnih sredstava za skladištenje. Ove inicijative što prije ćemo razmatrati na Vladi, a o tačnim iznosima koje će Vlada moći izdvojiti u ovom trenutku ne mogu govoriti”, kazao je Pavlović.

(Fena)