U Sloveniji 16 novih slučajeva zaraze, dva više nego prethodni dan

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 549 testova potvrđeno 16 novih slučajeva koronavirusa, dva slučaja više nego prethodni dan, potvrdila je u nedjelju slovenska vlada.

U bolnicama je trenutno 21 pacijent primljen zbog covida-19, od čega ih je četvoro na intenzivnom odjelu.

Broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom povećao se na 241, dok su od početka epidemije testiranjem do sada potvrđena 2.082 slučaja infekcije. Nijedan zaraženi nije umro u zadnja 24 sata, pa broj ukupno preminulih ostaje 116, prenosi Hina.

U zemlji trenutno 11,5 aktivnih zaraza na sto hiljada stanovnika, u periodu 14 dana. To brine infektologe, te upozoravaju da nove dnevne zaraze treba smanjiti, a reprodukcijski broj širenja virusa spustiti ispod jedan, kako stanje ne bi izmaklo kontroli.

Među 16 novozaraženih, njih 12 je starijih od 65 godina (među njima četvoro starijih od 85 godina), dva novozaražena spadaju u starosnu grupu od 25 do 34 godine, a po jedan u starosnoj grupi od 35 do 44 i od 55 do 64 godine.

Trenutno je u Sloveniji najveće žarište koronavirusa u opštini Hrastnik, gdje je locirana skoro trećina trenutno aktivnih zaraza.

U tamošnjem domu za starije i nemoćne u subotu potvrđeno još 12 zaraza među štićenicima i kod jedne zaposlenice doma. U opštini Hrastnik su trenutno 73 aktivna slučaja infekcije, od čega 41 među štićenicima doma, 11 među zaposlenicima i 21 slučaj među ostalim stanovnicima.

Bez toga žarišta, Slovenija bi imala samo 8 aktivnih zaraza na sto hiljada stanovnika i s reprodukcijskim brojem ispod jedan spadala među epidemiološki najsigurnije zemlje, upozoravaju epidemiolozi u Sloveniji.

Direktor nacionalnog Instituta za javno zdravlje MIlan Krek izjavio je u nedelju za medije da su u dom za starije u Hrastniku infekcije ušle nakon jedne velike zabave i nekontrolisanog druženja.

(Fena)