Sunčano s temperaturom do 35 stepeni

Jutros je u većem dijelu zemlje sunčano. U centralnim i istočnim područjima Bosne ima niskog naoblačenja. Po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni ima i magle.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 10 stepeni, Bugojno i Sokolac 13, Ivan Sedlo 14, Drvar 15, Livno i Sarajevo 16, Bihać, Doboj, Prijedor, Sanski Most, Srebrenica, Zenica i Zvornik 18, Banja Luka, Grude, Široki Brijeg i Tuzla 19, Gradačac i Stolac 21, Trebinje 22, Bijeljina i Mostar 23, Neum 24 stepena.

Danas će preovladavati sunčano uz malo do umjereno oblačno. Dio prijepodneva u centralnim i istočnim područjima Bosne će biti više niskog naoblačenja. U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni će biti magle.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha većinom između 26 i 31, na jugu zemlje do 35 stepeni saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Uz stabilno vrijeme i povoljne biometeorološke prilike većina populacije će biti boljeg raspoloženja.

Tegobe kod osjetljivih osoba će se umanjiti.

Nakon mjestimično tmurnog jutra u Bosni, sa odmicanjem dana će u cijeloj zemlji biti ugodnije, uz duže sunčane intervale i ne suviše visoke temperature.

—–

BIHAMK

Na relaciji Banj Brdo-Tuzla-Doboj-Zenica-Vitez kretaće se vangabaritni prevoz.

U jutarnjim satima magla smanjuje vidljivost na pojedinim dionicama uz rijeke Bosnu, Lašvu i Spreču, te ponegdje u višim predjelima.

Danas će se na relaciji Banj Brdo-Tuzla-Doboj-Zenica-Vitez kretati vangabaritni prevoz. Vozače koji se budu kretali ovom dionicom molimo da voze opreznije i da poštuju uputstva lica iz pratnje.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelima: Ormanica (Srebrenik-Orašje), Vinac (Jajce-Donji Vakuf) i Jasen (Prozor-Jablanica). U funkciji su alternativni pravci.

Na magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (dionici Galičići-Mrkonjići), svaki dan, osim nedelje, od 08 do 14 sati saobraćaj se zbog radova obustavlja. Za vrijeme obustave, vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Saobraćaj se zbog radova svaki dan, osim nedelje, obustavlja na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad u mjestu Bjelajce od 08 do 16 sati.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo, na magistralnom putu Jošanica-Rajlovac, kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na magistralnim putevima Srebrenik-Šićki Brod (preko Tinje, u mjestu Drenik) i Olovo-Semizovac (dva mosta preko Ljubine), kao i na petlji Blatuša, kod Zenice, a na tim lokacijama saobraća se usporeno.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se nesmetano (dvosmjerno). Od 21 sati do 00,30 sati, vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja. Na graničnim prelazima Hum i Metaljka nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)