Optužena šestorka koja je u Zagrebu izvjesila uvredljiv transparent

Opštinsko državno tužilaštvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv šestorice mladića, koji su u junu izvjesili transparent kojim se vrijeđa i poziva na etničko nasilje nad srpskim ženama i djecom.

Optužnica podignuta pred zagrebačkom Opštinskim krivičnim sudom tereti 21. godišnjaka, trojicu 20. godišnjaka i dvojicu 22.godišnjaka, saopštilo je Državno tužilaštvo.

”Okrivljenici se tereti da su se 11. juna, oko 21 sat, okupili s više nepoznatih osoba, a nakon što je prethodno prvoosumnjičeni 21. godišnjak izradio transparent koji prema svom sadržaju i izgledu podstiče nasilje i mržnju prema pripadnicima jedne nacionalne manjine u RH, pri čemu je stilizovao slovo ‘U’ u zadnjoj riječi”, stoji u saopštenju DORH-a, prenosi Hina.

Tužilaštvo je dodalo da su šestorica okrivljenika, zajedno s drugim nepoznatim osobama, motivisani netrpeljivošću prema pripadnicima druge nacionalne manjine i u namjeri da kod drugih osoba izazovu nasilne oblike ponašanja, netrpeljivost i prezir prema osoba druge nacionalnosti, uz zapaljene baklje, razvili transparent koga je izradio 21. godišnjak. Pri tom su glasno izvikivali riječi koje pozivaju na nasilje i mržnju, navodi se u optužnici.

Državno tužilaštvo je predložilo da se protiv šestorice okrivljenika produži istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, a koji im je ranije bio određen rješenjem sudije istrage.

Prema fotografijama objavljenim na društvenim mrežama, riječ je o nekoliko Dinamovih navijača, koji u Kustošijanskoj ulici u Zagrebu izvjesili natpis “J..at ćemo srpske žene i djecu”, uz slovo ‘U’. Fotografiju je na društvenim mrežama objavilo Srpsko narodno vijeće, dok je premijer Andrej Plenković istoga dana osudio taj čin.

(Fena)