Pretežno sunčano s temperaturom do 38 stepeni

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano. Lokalno po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni ima magle.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 13 stepeni, Bugojno, Ivan Sedlo, Sokolac i Srebrenica 14, Sarajevo 16, Banja Luka, Livno, Tuzla i Zenica 18, Bihać, Doboj, Prijedor i Sanski Most 19, Bijeljina i Široki Brijeg 20, Grude i Stolac 2, Gradačac 23, Mostar, Neum i Trebinje 24 stepena.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima lokalno po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni će biti magle.

Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 29 i 35, na jugu zemlje do 38 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Stabilnije i sunčanije nego proteklih dana, ugodnije tokom prijepodneva, potom će usljed sparnog vremena opšta slika biti nešto lošija, što će uzrokovati jačanje tegoba kod osjetljivih osoba.

Preporučljivo je planirane aktivnosti provoditi u jutarnjim satima.

Takođe, neophodno je preduzeti mjere zaštite od vrućine i UV zračenja.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelima: Ormanica (Srebrenik-Orašje), Vinac (Jajce-Donji Vakuf) i Jasen (Prozor-Jablanica). U funkciji su alternativni pravci.

Na putnom pravcu Ljubinje-Trebinje (dionici Galičići-Mrkonjići), svaki dan, osim nedelje, saobraćaj se zbog radova obustavlja u vremenu od 08 do 14 sati. Za vrijeme obustave, vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce) zbog sanacionih radova svaki dan, osim nedelje, saobraćaj je obustavljen u vremenu od 08 do 16 sati.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo, na magistralnom putu Jošanica-Rajlovac, kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na dionicama: Srebrenik-Šićki Brod (preko rijeke Tinje i u mjestu Drenik), Olovo-Semizovac (dva mosta preko rijeke Ljubine), te na petlji Blatuša kod Zenice. Na ovim lokacijama, saobraća se usporeno.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se nesmetano (dvosmjerno). Od 21 sati do 00,30 sati, vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnim prelazima Hum i Metaljka nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)