“Mostarsko ljeto 2020”: Izložba fotografija Sonje Marić

„Ljepota različitosti“ autorice Sonje Marić još je jedna vrlo zanimljiva  izložba fotografija u sklopu “Mostarskog ljeta 2020”, koja će biti otvorena u Centru za kulturu u srijedu u 20 sati.

Sonja Marić studirala je Istoriju umjetnosti i arheologiju, samouki je fotograf iz Mostara, s posebnom strašću prema crno-bijeloj fotografiji.

Svoju osjećajnost i inspiraciju pronalazi u svakodnevnim, skromnim i jednostavnim trenucima i pokretima oko sebe koji se čine nezabilježeni, te ostaju van fokusa, u očima prolaznika.

U početku svog rada učestvuje na više grupmih izložbi u BiH; 2011. godine radi seriju fotografija glumca Josipa Tabaka objavljenu u časopisu “Cosmopolitan”.

Sonja Marić, 2014. godine, sklapa ugovor kao vanjski saradnik za Vogue i pravi svoju prvu samostalnu izložbu pod nazivom “No. 1”.

Nakon toga, 2016. godine predstavlja Mostar na foto- maratonu “Capture Izmir” u Izmiru, Turska, a potom slijedi i njena druga samostalna izložba u Mostaru pod nazivom “Izmir”.

Ovog puta nam se Sonja Marić predstavlja  serijom crno- bijelih fotografija kojima prikazuje dio pozitivne i lijepe strane Mostara koja, u simbiozi sa svojim gradskim, kulturnim i sakralnim objektima, čini posebnu priču koja se još uvijek može čuti i vidjeti.

Izložba je dio projekta IMEP – Programa za osnaživanje nezavisnosti medija.

(NovaSloboda.ba)