Održana promocija dvije knjige dr. Dijane Hadžizukić

U okviru kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2020“, sinoć je u Narodnoj biblioteci Mostar održana promocija dvije knjige autorice prof. dr. Dijane Hadžizukić. Riječ je o knjigama: „Zapisi o bosanskohercegovačkoj književnosti“ objavljena 2018. godine i „Na margini: Likovi u romanima Ćamila Sijarića“ objavljena 2019. godine.

„Obe knjige su rezultat profesoricinog dugogodišnjeg istraživanja. Prva knjiga ‘Zapisi o bosanskohercegovačkoj književnosti’, je zbirka studija, prikaza i osvrta koje je pisala profesorica, a koja se tiču uglavnom književnosti XX vijeka. Druga knjiga ‘Na margini: Likovi u romanima Ćamila Sijarića’, je studija koja portretira književno djelo Ćamila Sijarića, pogotovo se fokusirajući na ženske likove, ali i na sve likove koji, uslovno rečeno, zauzimaju marginalnu poziciju koje taj patrijarhalni svijet o kome, zapravo, piše Ćamil Sijarić nekako postavlja na vlastite margine“, istakla je jedna od promotorki doc.dr. Lejla Žujo-Marić.

Autorica prof. dr. Dijana Hadžizukić kazala je da je „knjiga ‘Na margini: Likovi u romanima Ćamila Sijarića’ zapravo studija o likovima Ćamila Sijarića, o likovima, kako ih mi zovemo, likovima sa margine, a to su žene, djeca, prosjaci, ubogi, muškarci koji ne pripadaju onom nekom patrijarhalnom junačkom kodu.“

„Inače, Ćamil Sijarić je napisao 6 romana. Ja sam se bavila za sad samo romanima, iako ovog materijala generalno, i ne samo ovog, ima i u njegovim pripovijetkama. To je sjajan autor, zaista je mnogo pisao. U njegovim romanima me privuklo upravo razmišljanje o tom svijetu koji je toliko surov, svijetu koji je vezan za prirodu i prirodne nevolje. Dakle, nema rata, nema bune koji nije prešao preko tog prostora, a to je prostor Sandžaka, odakle je Ćamil Sijarić, tačnije iz Bijelog Polja. Jednostavno ti ljudi, ti likovi su mi bili zanimljivi, jer oni nisu oni koji uzrokuju historijske događaje, oni ne pokreću ratove, oni ne učestvuju u ratovima direktno, a uvijek su najveće žrtve velikih istorijskih kretanja i u tom smislu sam se bavila tim likovima“, naglasila je autorica.

Posebnu čar sinoćnjoj promociji dao je hor Blagaj koji je izveo sjajnu numeru „Zapjevala sojka ptica“.

Osim autorice prof. dr. Dijane Hadžizukić i promotorke doc.dr. Lejla Žujo-Marić, o knjigama su govorile i doc. dr. Irma Marić, te mr.sc Fatima Trbonja, dok je moderator bila profesorica Anisa Mujić.

Na programu „Mostarskog ljeta“ danas su čak dva događaja. Prvi počinje u 20 sati u Centru za kulturu Mostar, te je riječ o izložbi fotografija „Ljepota različitosti“ autorice Sonje Marić. Drugi događaj počinje u 21,30 sati u Muzičkom centru Pavarotti, a radi se o koncertu „Jazz masterclass session“, gdje učestvuju polaznici jazz radionica.

(NovaSloboda.ba)