Oprezna agentica

Za izraelsku glumicu Niv Sultan (27) ostvario se san njenim prvim velikim angažmanom. Rekla je to novinskom portalu “ynet”. Sultan glumi Mossad agenticu sa iranskim korijenima, u izraelskoj seriji “Teheran”.

Tamar Rabinyan, kao hakerka, angažovana je  u Teheranu, kako bi paralisala rad jedne  nuklearke, a tome bi slijedio vazdušni napad. Budući da su Mossad kolege zeznule misiju, ona ostaje sama.

Zaplet je inspirisan stvarnošću: kažu da su Mossadovi agenti ukrali planove atomske bombe iz Irana; jer je Iran bio glavna prijetnja Izraelu.

Prije iranske revolucije 1979. godine, ove dvije zemlje su bile saveznici, židovska je zajednica u Iranu bila velika, a još i sada postoje i kulturne i porodične veze.

Tvorci filma “Teheran” kažu da žele diferenciranu naraciju, jer stvarnost nije tako ni crna ni bijela.

Budući da je seriju kupio Apple +, prije nego što je prvi put emitovana, za Niv Sultan bi se time mogla otvoriti vrata za međunarodnu karijeru. Čak i ako se tek ostvario njen jedan san, mlada žena ne želi imati velike nade: “Nisam dobra u tome, da zamišljam tako daleke stvari. Vrlo sam oprezna”.

(spiegel)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)