Potpisani ugovori o obnovi dva Doma zdravlja u HNK-u

Nakon što su, prije dvije sedmice, potpisani ugovori o obnovi dvije obrazovne i jedne kulturne institucije u HNK-u, vrijedni više od 1.2 miliona KM, danas je upriličeno potpisivanje još dva ugovora o obnovi javnih objekata u ovom kantonu. Radovi će biti izvršeni u okviru Projekta energetske efikasnosti za BiH (BEEP), koji iz kreditnih sredstava Svjetske banke, a putem implementacione jedinice, realizuje Federalno ministarstvo prostornog uređenja.

Tako će svoje energetski efikasnije ruho, u narednom periodu, dobiti i objekti JU Dom zdravlja Čitluk, te JU Dom zdravlja Čapljina, a vrijednost ove investicije je nešto veća od pola miliona KM.

Ugovori su potpisani između Josipa Martića, Federalnog ministra prostornog uređenja, te predstavnika odabranih izvođača radova, zajedničko ulaganje (Joint Venture – JV) Gradnja d.o.o. Mostar i HP Investing d.o.o. Mostar.

„Potencijal energetske efikasnosti naše zemlje je iznimno velik, jer je energijski intenzitet BiH ne samo najveći u regionu, već i značajno veći od prosjeka Evropske Unije. Implementacija mjera energetske efikasnosti, pored ekonomskih ušteda, doprinosi i smanjenju emisija ugljen dioksida, odnosno zaštiti okoliša, ali i povećanju komfora u objektima. Jasno je da je ova posljednja stavka posebno važna ako u obzir uzmemo profile korisnika svih javnih ustanova, a pogotovo Domova zdravlja, koji će biti obnovljeni u narednom periodu. Topliji i ugodniji objekti nude bolje uslove kako radnicima, tako i svim korisnicima, odnosno bolesnicima, što je u konačnici i naša motivacija za daljom implementacijom Projekta“, istakao je ovim povodom Josip Martić, federalni ministar prostornog uređenja BiH.

Obnova ovih Domova zdravlja podrazumijeva radove, poput termoizolacije zidova i krovova, zamjene fasadnih otvora, zamjene rasvjetnih tijela energetski efikasnijima i drugih.

Implementacija mjera energetske efikasnosti do sada je uspješno završena na 48 objekata s područja Federacije BiH, od čega 35 obrazovnih, 8 zdravstvenih, te 5 ostalih institucija. U njihovu obnovu su uložena 22.4 miliona KM, a godišnje uštede procjenjuju se na 2.7 miliona KM, a emisija CO2 smanjena je za 3.714 tona godišnje.

(NovaSloboda.ba)