Pretežno sunčano s temperaturom do 39 stepeni

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu oblačnost.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 11 stepeni, Bugojno i Ivan Sedlo 17, Sarajevo i Zvornik 18, Tuzla 19, Banja Luka, Bihać, Livno, Sanski Most i Zenica 20, Grude i Široki Brijeg 22, Gradačac i Stolac 23, Trebinje 24, Mostar i Neum 25 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno sunčano vrijeme. U drugoj polovini dana u Bosni će biti male do umjerene oblačnosti.

Vjetar slab do umjerene jačine. U Bosni vjetar sjevernog smjera, a u Hercegovini jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha većinom između 30 i 36, na jugu zemlje do 39 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Nakon svježijeg i ugodnijeg prijepodneva, sa porastom temperatura su kod osjetljivih osoba moguće pojačane tegobe u vidu glavobolje, nervoze, dekoncentracije i malaksalosti.

Poželjno je djelimično reducirati aktivnosti u najtoplijem dijelu dana i izbjegavati duže izlaganje suncu.

Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju. Sa noćnim satima biće malo ugodnije.

—–

BIHAMK

Zbog pada sistema u Hrvatskoj, na GP Trebimlja-Čepikuće mogu proći samo državljani zemalja članica EU

U jutarnjim satima magla smanjuje vidljivost na pojedinim dionicama uz rijeke Bosnu, Lašvu i Spreču, te ponegdje u višim predjelima.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelima Vinac (Jajce-Donji Vakuf) i Jasen (Prozor-Jablanica). U funkciji su alternativni pravci.

Na putnom pravcu Ljubinje-Trebinje (dionici Galičići-Mrkonjići), svaki dan, osim nedelje, saobraćaj se zbog radova obustavlja u vremenu od 08 do 14 sati. Za vrijeme obustave, vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce), zbog sanacionih radova, svaki dan, osim nedelje, saobraćaj je obustavljen u vremenu od 08 do 16 sati.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo na magistralnom putu Jošanica-Rajlovac, kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na dionicama: Srebrenik-Šićki Brod (preko rijeke Tinje i u mjestu Drenik), Olovo-Semizovac (dva mosta preko rijeke Ljubine), te na petlji Blatuša kod Zenice. Na ovim lokacijama saobraća se usporeno.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se nesmetano (dvosmjerno). Od 21 sati do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog pada sistema u Hrvatskoj, na GP Trebimlja-Čepikuće mogu proći samo državljani zemalja članica EU. Na graničnim prelazima Hum i Metaljka nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)