Muslimani sutra dočekuju prvi dan Kurban-bajrama

Prema Takvimu Islamske zajednice, muslimani u BiH sutra dočekuju prvi dan Kurban-bajrama ili Hadži bajrama.

Centralna bajramska svečanost bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji gdje će bajramsku hutbu kazivati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Bajram-namaz će se na području Sarajeva klanjati u 06,11 sati. Tradicionalno bajramsko čestitanje kod reisu-l-uleme kao i svečani bajramski prijem za zvanice, u skladu sa izdatom instrukcijom zbog pandemije koronavirusa, neće biti održani.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, a povodom nastupanja Kurban-bajrama, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je dao instrukciju svim organima i institucijama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Instrukcija poziva na revnosno poštivanje naredbi i preporuka nadležnih državnih organa tokom obavljanja bajramskih obreda i obilježavanja ovog blagdana.

Takođe, instrukcija nalaže preduzimanje niza mjera kako bi se zaštitilo javno zdravlje među kojima su temeljito čišćenje, dezinfekcija i provjetravanje džamija, mesdžida i drugih objekata u kojima se obavljaju namazi, a posebno za bajram-namaz, saopšteno je iz Rijaseta IZ u BiH.

Reis Kavazović pozvao je članove i pripadnike Zajednice da poste deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara zul-hidždžeta poznatog kao Jevmu-l-Arefe (Dan Arefata), koji je danas.

U pozivu vjernicima, Kavazović je podsjetio da je post Dana Arefata sunnet Poslanika, a.s. (praksa koju je lijepo oponašati), koga su praktikovala četvorica pravednih halifa, ashabi i naši dobri prethodnici na ovim prostorima. Podsjetio ih je na hadis koji prenosi Muslim od Ebu Katada da je Vjerovjesnik, a.s., govorio: „Post dana Arefata iskupljuje grijehe iz prošle i naredne godine…”

“Ove godine su mnogi koji su imali nijjet odlaska na hadž bili spriječeni u tome i samo mali broj muslimana će obaviti ovu islamsku dužnost. Ali, post ovog dana nam daje priliku da svi obilježimo ovaj mubarek dan”, stoji u pozivu reisu-l-uleme.

Takođe je podsjetio i na to da je po hanefijskoj pravnoj školi dozvoljeno nijjet (odluku) za dobrovoljni (nafila) post donijeti naknadno, odnosno, na sam dan posta.

Kurban ili Hadži bajram – veliki su mubarek dani, dani velikog Božijeg dobra. Njihovu važnost određuje žrtvovanje kurbana – tradicija Božijeg poslanika Ibrahima a.s. i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama.

Dani hadža – dan boravka nekoliko miliona muslimana u Časnim mjestima Mekki i Medini. Oni su se sa svih strana svijeta zaputili ka Časnom Hramu, kako bi obavili peti stub islama – hadž, koji im Uzvišeni Bog propisuje i koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to.

Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi i zato se milioni muslimana svake godine okupe na tlu kojim je koračao Muhammed, neka je mir i spas Božiji na njega.

(Fena)