Na području Tuzle i Bijeljine oduzeta roba u vrijednosti od 43.000 KM

Na području gradova Tuzle i Bijeljine spovedene su pojačane kontrolne aktivnosti prometovanja roba. Tom prilikom. privremeno je oduzeta razna roba, ukupne tržišne vrijednosti oko 43.000 KM, saopšteno je iz UIO BiH.

Na osnovu operativnog rada i preduzetih aktivnosti na terenu, na području grada Tuzle i Tuzlanskog kantona, ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje regionalnog centra Tuzla, identifikovali su nekoliko lica koja vrše distribuciju i prodaju duhana i cigareta. Prilikom sprovođenja akcije, pronađeno je 5.644 kutija raznih cigareta (FM, King) i 7,5  kg sitno rezanog duhana. Ova roba nije bila obilježena akciznim markicama koje izdaje Uprava za indirektno oporezivanje.

Takođe, tokom vršenja pojačane kontrole, na području grada Bijeljine, privremeno je oduzeta veća količina robe stranog porijekla, koja nije prošla redovnu carinsku proceduru (masažeri). Prilikom rada na navedenoj putnoj komunikaciji uočeno je vozilo u kojem se nalazila pomenuta roba.

Protiv identifikovanih lica biće poduzete mjere i radnje po važećim pozitivnim zakonskim propisima.

U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalistička oprema, kao i vozila donirana od strane Američke ambasade putem programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju trošarinskih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

V. B.

(NovaSloboda.ba)