Online preporuke Gradske biblioteke Narodnog univerziteta Konjic

Gradska biblioteka Konjic od četvrtka, 30. jula 2020.godine, u okviru repertoara „Konjičkog kulturnog ljeta“, svojim čitaocima preporučuje nove naslove.

Odjeljenje za odrasle predstaviće roman “Preko granice” Enesa Topalovića, jedno je od najslikovitijih djela savremene bosanskohercegovačke književnosti, u kome su u fabulu majstorskom lakoćom upletene najtananije niti bosanske duhovnosti, ali i onaj univerzalni motiv vječite potrage za istinom i pokušaj da je dokučimo u svemu što nas okjružuje. To vječno traganje čovjeka za odgovorima o smislu života, o njegovom izvoru i ušću, ali i o tome šta nas čeka kada prekoračimo zadnju stepenicu života, pisac je povezao sa onim rijetkim ljudima kojima je dato da odgovore dokučuju u snovima. Shvaćeni ili neshvsaćeniu svojoj sredini, ovi rijetki senzitivni ljudi povezuju iskidane komadiće istine iz snova i od njih sklapaju sliku života kao puzzle. Radnja se dešava u istočnoj  Bosni pred posljednji rat, gdje su opisani međuljudski odnosi i kretanja u udruštvu uzrokovana nekim novim vremenima. Priča se čita u dahu i ostavlja bez daha.                                                                                                                                 

Odjeljenje za djecu  predlaže knjigu Haruna Yahye “Svijet životinja”. U ovoj knjzi, najmlčađi čitaoci mogu se  upoznati sa životinjama iz svojeokoline, ali i i životinjama koje možda nikada prije nisu ni vidjeli i čija imena nikada nisu  čak ni čuli, i za  njihov tajanstveni simpatični  svijet. Sve ove životinje postaće djeci veoma drage i sa divljenjem i čuđenjem čitaće kako su životinje u stanju obavljati razne poslove.

(NovaSloboda.ba)