Za izgradnju dionice Tarčin – Ivan grant EU od oko 11,8 miliona eura

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktor Evropske investicione banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Matteo Rivellini potpisali su sporazum o grantu Evropske unije u vrijednosti 11,78 miliona eura za izgradnju poddionice Tarčin – Ivan, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Ugovor o grantu za financiranje izgradnje autoceste na koridoru Vc potpisan je korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su preduzete u sprječavanju virusa Covid -19.

Zahvaljujći ovim grant sredstvima Evropske unije biće finansirani radovi na izgradnju nove dionice autoceste približne dužine 4,9 kilometara, uključujući dva mosta i odmorište na dionici Tarčin – ulaz u tunel Ivan.

Ministar Bevanda ocijenio je da je ovo projekat koji nije značajan samo za BiH nego i za regionalno povezivanje, jer je dio Panevropskog koridora Vc, koji vodi k Jadranskom moru.

„Ovo je projekat koji će dodatno približiti Sarajevo i Mostar i skratiće udaljenost na ovoj dionici spajanjem ceste M17 s koridorom Vc. Osim bržeg i ugodnijeg putovanja, izgradnjom ove moderne ceste  otvara se i ekonomska perspektiva i poboljšava  zaštita okoline“, naglasio je ministar Bevanda nakon potpisivanja ugovora-

Projekat će implementirati JP „Autoceste Federacije BiH“, a dio je ukupnog ulaganja kroz kredite EIB-a i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

V. B.

(NovaSloboda.ba)