Darko Šarić proglašen krivim za pranje novca, osuđen na devet godina zatvora

Viši sud u Beogradu osudio je Darka Šarića na devet godina zatvora zbog optužbi da je sa svojom grupom oprao najmanje 20 miliona eura stečenih švercom kokaina, piše portal KRIK.

Ovo je prva presuda poslije gotovo decenije suđenja Darku Šariću i grupi saradnika za pranje novca.

Šarić nije prisustvovao izricanju presude, a presuda nije konačna – na nju se mogu žaliti i tužilac i odbrana i o njoj će odlučivati Apelacioni sud.

Sudsko vijeće danas je Šarića proglasilo krivim, a ranije ga osudilo na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Tužilaštvo je Šarića za pranje kokainskog novca optužilo u avgustu 2010, a suđenje je krenulo naredne godine, podseća KRIK.

On je, piše u optužnici, organizovao kriminalnu grupu, koju su činili advokati i ekonomisti sa zadatkom da operu milione eura, koje je Šarić zaradio prodajom kokaina.

Njegov “prljav” novac, saradnici su ubacivali u ekonomiju Srbije kupovinom hotela, državnih poljoprivrednih preduzeća i zemlje po Vojvodini i na jugu zemlje.

Korišteni su posrednici u kupovinama, a novac su u banke uplaćivali u manjim iznosima da ne bi privukli pažnju državnih organa.

(Beta)