Naučni tim Ivana Đikića pronašao “Ahilovu petu” korone

Međunarodna grupa naučnika, pod vođstvom Ivana Đikića, objavila je u vodećem svjetskom naučnom časopisu Nature studiju, u kojoj je esenicijalni enzim koronavirusa SARS-CoV-2 opisan kao njegova “Ahilova peta”, piše u petak Jutarnji list.

Naučnici su, takođe, objasnili razliku između SARS-a (Teški akutni respiratorni sindrom) i Covida-19. Đikićeva studija uvrštena je i među top 10 radova o Covidu-19, koji su juče objavljeni u svijetu, navodi dnevnik.

Kada virus SARS-CoV-2 prodre u ljudsku stanicu, podstiče je da proizvodi proteine za stvaranje novih virusa. Jedan od tih virusnih proteina, zvan PLpro (proteaza nalik papainu), neophodan je za replikaciju i brzo širenje virusa. Pored toga, SARS-CoV-2 koristi ovaj enzim za prigušivanje antivirusnog imunološkog odgovora, pomažući virusu da oblikuje imunološki sustav domaćina u svoju korist. Time se virus može lako umnožavati i širiti dalje.

Ali, naučnici pod vođstvom prof. Ivana Đikića ne samo da su identifikovali protein PLpro kao slabu kariku novog koronavirusa, nego su i otkrili kako se farmakološkom inhibicijom toga proteina blokira njegovo umnažanje, te jača antivirusni imunološki odgovor.

Studija u Natureu rezultat je saradnje Đikićeva tima s Instituta za biokemiju II s Institutom za medicinsku virusologiju pod vođstvom Sandre Ciesek, a eksperimentalnim podacima, reagensima i savjetima pridonijeli su i drugi naučnici iz Frankfurta, Münchena, Mainza, Freiburga i Leidena, prenosi Hina.

(Fena)