Sunčano s temperaturom do 40 stepeni

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica i Sokolac 18 stupnjeva, Bugojno i Ivan Sedlo 20, Livno 21, Bihać, Sanski Most, Sarajevo, Tuzla i Zvornik 22, Banja Luka, Doboj, Grude i Široki Brijeg 23, Stolac 24, Gradačac, Neum, Trebinje 25, Mostar 27 stepeni.

Danas će pretežno sunčano i vruće se zadržat se na jugu. U ostalim područjima sunčanije prije podne. Jači razvoj oblačnosti u drugoj polovini dana će usloviti lokalne pljuskove i grmljavinu.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 30 i 35, na jugu zemlje do 40 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Opšta slika i dalje je relativno nepovoljna, naročito na jugu zemlje, gdje bi usljed visokih temperatura i vrućine, osjetljive osobe trebale maksimalno reducirati kretanje u najtoplijem dijelu dana.

U Bosni će biti malo ugodnije, uz blagi pad temperatura sa noćnim satima, a ugođaj će popraviti i mjestimični lokalni pljuskovi.

Poželjno je provoditi mjere zaštite od UV zračenja.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja

U jutarnjim satima, vidljivost je zbog magle smanjena na pojedinim dionicama uz rijeke Bosnu i Lašvu.

Saobraćaj je, zbog radova, obustavljen u tunelima Vinac (Jajce-Donji Vakuf) i Jasen (Prozor-Jablanica), a vozila saobraćaju obilaznicama oko tunela.

Na magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (dionici Galičići-Mrkonjići), svaki dan, osim nedelje, od 08 do 14 sati obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave, vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Saobraćaj se zbog radova svaki dan, osim nedelje, obustavlja na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad u mjestu Bjelajce od 08 do 16 sati.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo, na magistralnom putu Jošanica-Rajlovac, kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na magistralnim putevima Srebrenik-Šićki Brod (preko Tinje, u mjestu Drenik) i Olovo-Semizovac (dva mosta preko Ljubine), kao i na petlji Blatuša, kod Zenice, a na tim lokacijama saobraća se usporeno.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se nesmetano (dvosmjerno). Od 21 sati do 00,30 sati vozila, se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Povodom vjerskog praznika Kurban-bajrama do 01.08. do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području FBiH.

Na graničnim prelazima Hum i Metaljka nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova. Na ostalim graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)