ZZO HNK-a ostvario negativan finansijski rezultat u prvoj polovini ove godine

Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona na sjednici u četvrtak razmatralo je i usvojilo Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda za period od 1. januara do 30. juna 2020 godine.

Usvojeni Izvještaj pokazuje kako je u prvom polugodištu ove godine Zavod ostvario prihode od 68.985.876 maraka, što je za 3,47 posto niže od planskog prosjeka, saopšteno  je iz Ureda za odnose s javnošću ZZO HNKa.

Manjak prihoda u odnosu na planirana sredstva za prvih šest mjeseci 2020. godine iznosi 5.139.124 KM, a niže izvršenje na rashodovnoj strani u odnosu na plan prvog polugodišta iznosi 3.173.368 KM. Kada se uporede ostvareni prihodi i realizovani rashodi Zavoda, vidljivo je kako je ZZO HNK ostvario negativan finansijski rezultat od 1.965.756 maraka.

Direktor Zavoda Rade Bošnjak kazao je kako se do kraja godine može očekivati pad do deset miliona maraka ako se zadrži ovakav negativan trend.

“Moram istaći kako je prihodovna strana Finansijskog plana od pojave koronavirusa vrlo nestabilna, čemu svjedoči konstantan pad prihoda od doprinosa. U prvom polugodištu, Zavod je mjesečno prihodovao prosječno 766.191 KM ili približno sedam posto manje od planiranog prosjeka za 2020. godinu. Zadrži li se ovakav negativan trend do kraja godine, možemo očekivati pad prihoda od 9,5 do 10 miliona maraka, a ako se navedeno ostvari, to bi značilo da Zavod neće biti u mogućnosti ispuniti Finansijski plan. Posebno nas brine kako ćemo za iduću godinu morati planirati značajnije niži Finansijski plan u odnosu na tekuću godinu, vrlo vjerovatno i deset miliona maraka, što nedvojbeno vodi u smjeru smanjenja sredstava prema korisnicima finansijskog plana”, kazao je Bošnjak.

Upravno vijeće Zavoda, takođe, je usvojilo i izvod iz zapisnika s prethodne sjednice, Strateški plan Zavoda za period 2021.-2024. godine, Izvještaj o privremenoj spriječenosti za rad do i preko 42 dana, Izvještaj o potrošnji lijekova, Izvještaj o upućivanju na liječenje izvan HNK-a, Izvještaj o provedenim postupcima javnih nabava i Izvještaj o potrošnji ortopedskih i drugih pomagala.

(NovaSloboda.ba)