Pretežno sunčano s temperaturom do 37 stepeni

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano. Po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni ima magle.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 10 stepeni, Zvornik 14, Bugojno i Sokolac 15, Ivan Sedlo 16, Sarajevo 17, Prijedor i Tuzla 19, Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Doboj, Gradačac i Sanski Most 20, Grude i Livno 21, Široki Brijeg 24, Trebinje 26, Neum 27, Mostar 28 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni će biti magle.

Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 28 i 34, na jugu zemlje do 37 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Tokom prijepodneva će biti malo ugodnije, dok bi u nastavku dana, usljed visokih temperatura, kod hroničnih bolesnika i meteoropata moglo doći do izraženijih tegoba, stoga je preporučljivo suzdržati se od pretjeranih aktivnosti i reducirati boravak na otvorenom.

Neophodno je posvetiti pažnju zaštiti od štetnog sunčevog zračenja i vrućine.

—–

BIHAMK

Držati odstojanja između vozila, izbjegavati rizična preticanja

Zbog visokih dnevnih temperatura, preporučujemo da na duža putovanja krećete u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima, a ukoliko ipak putujete tokom dana, pravite češće pauze. Savjetujemo opreznu vožnju, obavezno držanje odstojanja između vozila, te izbjegavanje rizičnog preticanja.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelima Vinac (Jajce-Donji Vakuf) i Jasen (Prozor-Jablanica). U funkciji su alternativni pravci.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo, na magistralnom putu Jošanica-Rajlovac, kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na dionicama: Srebrenik-Šićki Brod (preko rijeke Tinje i u mjestu Drenik), Olovo-Semizovac (dva mosta preko rijeke Ljubine), te na petlji Blatuša kod Zenice. Na ovim lokacijama, saobraća se usporeno.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se nesmetano (dvosmjerno). Od 21 sati do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustavljanja, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima Hum i Metaljka nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)