SAD: Trumpova nominacija bez prisustva medija

Glasanje na kome će američka Republikanska stranka ovog mjeseca nominovati Donalda Trumpa za svog kandidata na američkim predsjedničkim izborima održaće se bez prisustva medija, prenose mediji.

Glasnogovornica Republikanske nacionalne konvencije za razlog je navela zdravstvene preporuke za borbu protiv koronavirusa.

Delegati bi se trebali okupiti u Sjevernoj Karolini, kako bi formalno nominirali sadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Ukupno 336 delegata okupiće se 24. avgusta u Charlotteu i glasati u ime 2.500 službenih delegata.

Trump je jedini kandidat u trci za stranačku nominaciju i potvrda njegove nominacije označiće službeni početak njegove predizborne kampanje.

„Stranka djeluje unutar parametara koji su određeni lokalnim i državnim preporukama o broju ljudi koji mogu prisustvovati događaju“, objasnila je glasnogovornica odluku o isključenju medija.

Ta odluka označava promjenu za konvenciju koja je do sada uvijek radila na prikupljanju medijske pažnje, kako bi se stranačke poruke prenijele javnosti tokom višednevnog skupa na kome su govorili istaknuti stranački prvaci, te na kraju sam izabrani kandidat stranke za predsjedničke izbore.

Trump je preselio konvenciju na Floridu, nakon što je demokratski guverner Sjeverne Karoline u maju insistirao na ograničavanju broja prisutnih zbog širenja koronavirusa.

Ali, od Floride je odustao nakon što je u toj saveznoj državi počeo rasti broj zaraženih, prenosi Al Jazeera.

(Fena)