U Foči obilježena godišnjica stradanja 3.000 Bošnjaka

Simboličnim spuštanjem ruža u Drinu s mosta stradanja kod zloglasnog zatvora, u Foči je obilježena godišnjica zločina nad 3.000 bošnjačkih civila iz ovog grada.

Članovi Udruženja žrtava rata “Foča 1992 – 1995” svake prve nedelje u avgustu obilježe dan sjećanja na sve fočanske šehide i stravične zločine u kojima su ubijani, zarobljeni, silovani i mučeni u ovom gradu, kako se žrtve a ni zločini ne bi zaboravili.

“Danas obilježavamo dan sjećanja na sve fočanske šehide i nevino ubijene žrtve rata općine Foča. Tokom agresije na Bosni i Hercegovinu, u Foči je ubijeno 3.000 Bošnjaka, od toga je 586 žena, to samo po sebi govori o karakteru ratovanja. Nažalost, evo 28 godina je prošlo i mi još uvijek nismo pronašli svoje najmilije i još uvijek tražimo 627 članova naših porodica, koji se vode kao ‘nestali'”, kazala je u izjavi za Fenu generalni sekretar Udruženja žrtava rata “Foča 1992-1995” Midheta Kaloper Oruli.

Prema njenim riječima, Udruženje ima za cilj da obilježava značajne datuma, te da s lokalnim vlastima opštine Foča pokušavju obilježiti neka mjesta stradanja u Foči nad Bošnjacima ove općine.

“Trenutno se nalazim na željeznom, Karlovom mostu preko Drine, za nas žrtve poznatiji kao ‘Most smrti’, a u neposrednoj blizini se nalazi fabrika smrti tj. KP Dom, iz koga mnogi naši Bošnjaci nisu ugledali svjetlo dana nego su, nažalost, na svirep način ubijeni upravo na ovom mostu”, istakla je Kaloper Oruli.

Dodala je da su, nažalost, zbog situacije s koronavirusom mnogi zvaničnici otkazali dolazak na ovaj događaj. Obilježavanju je, između ostalih, prisustvovao i podpredsjednik RS-a Ramiz Salkić.

(Fena)