Masovni bijeg iz zatvora u Afganistanu, u napadu ISIL-a 24 ubijenih

Puškaranje između boraca tzv. Islamske države i afganistanskih snaga bezbjednosti bjesnilo je u zatvoru u istočnom gradu Jalalabadu u ponedeljak, dok je najmanje 24. oro ljudi ubijeno nakon sinoćnjeg napada militanata, koji je doveo do masovnog bjekstva iz zatvora.

Napad je počeo u nedelju naveče detonacijom autobombe na ulazu u zatvor, a brojne eksplozije čule su se dok su militanti ISIL-a otvarali vatru na zatvorske stražare.

Tridesetak militanata učestvovalo je u napadu na zatvor, u kome se drži oko 2.000 zatvorenika, saopštio je Sohrab Qaderi, poslanik u prijestonici pokrajine Nangarhar.

Trojica militanata ubijena su tokom početnog napada i puškaranja tokom noći, dok je najmanje 21 civil i pripadnik snaga bezbjednosti ubijen u borbama i 43 su ranjena, saopštio je Attaullah Khugyani, portparol pokrajinskog guvernera.

Policija je bila prisiljena da prerasporedi svoje snage kako bi ponovo zarobili zatvorenike u jeku haosa, kazao je Qaderi, ne navodeći koliko je odbjeglih zatvorenika još na slobodi.

Afganistanske specijalne snage stigle su kao podrška policiji, saopštili su zvaničnici, a civili su evakuisani iz oblasti koje okružuju zatvor, u kome se drže talibanski i zatvorenici ISIL-a skupa s običnim kriminalcima.

U gradu je, u međuvremenu, uvedena blokada.

“Kompletan grad Jalalabad je pod policijskim satom, prodavnice su zatvorene. Jalalabad je potpuno prazan”, kazao je Qaderi.

ISIL je preuzeo odgovornost za napad, koji je uslijedio dan nakon što je afganistanska obavještajna agencija saopštila da su specijalne snage ubile visokog komandamnta radikalne grupe u blizini Jalalabada, pokrajinske prijestonice Nangarhara.

Oko 130 kilometara istočno od Kabula, Jalalabad se nalazi na autoputu koji vodi kroz prevoj Khyber i prema pakistanskom gradu Peshawaru.

U izvještaju Ujedinjenih nacija iz prošlog mjeseca, procjenjuje se da je oko 2.200 pripadnika ISIL-a u Afganistanu, i da, iako grupa gubi teritorije i njeno čelništvo je u rasulu, ona ostaje u stanju da izvodi značajne napade, prenosi Reuters.

(Fena)