Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u našoj zemlji bilo sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. Nešto više oblaka bilo je u sjeverozapadnim dijelovima.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 14 stepeni, Ivan Sedlo i Sokolac 15, Bugojno i Srebrenica 16, Zvornik 17, Drvar, Jajce i Sarajevo 18, Livno, Sanski Most i Tuzla 19, Banja Luka, Bihać i Grude 20, Doboj i Gradačac 21, Široki Brijeg 22, Trebinje 23, Mostar 25, Neum 28 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. Povećanje oblačnosti sa zapada u noći na utorak.

Vjetar umjerene jačine južnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 30 i 36, na jugu zemlje do 38 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Nastavlja se period relativno nepovoljnih biometeoroloških prilika, uslovljen visokim temperaturama tokom dana i manjkom svježine u noćnim satima.

Hronični bolesnici trebali bi maksimalno redukovati boravak na otvorenom.

Neophodno je provoditi mjere zaštite od vrućine i UV zračenja, a planirane aktivnosti obavljati u prijepodnevnim satima.

—–

BIHAMK

Zbog visokih tmperatura izbjegavati vožnju na duže relacije, praviti češće pauze

Zbog visokih dnevnih temperatura, preporučujemo izbjegavanje vožnji na duže relacije tokom dana, a ukoliko se, ipak, putuje savjetujemo češće pauze.

Povećan je broj motociklista i biciklista na saobraćajnicama, što nalaže dodatni oprez u vožnji za sve učesnike u saobraćaju.

Na magistralnom putu Ljubinje-Trebinje na dionici od Ljubinja do skretanja za Ravno, svaki dan, osim nedelje, od 08 do 14 sati obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustavljanja, vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Saobraćaj se zbog radova svaki dan, osim nedelje, obustavlja i na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad u mjestu Bjelajce od 08 do 16 sati.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelima Vinac (Jajce-Donji Vakuf) i Jasen (Prozor-Jablanica), a vozila saobraćaju obilaznicama oko tunela.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo na magistralnom putu Jošanica-Rajlovac, kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na magistralnim putevima Srebrenik-Šićki Brod (preko Tinje, u mjestu Drenik) i Olovo-Semizovac (dva mosta preko Ljubine), kao i na petlji Blatuša, kod Zenice, a na tim lokacijama saobraća se usporeno.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se nesmetano (dvosmjerno). Od 21 sati do 00,30 sati, vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustavljanja, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima Hum i Metaljka nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova. Na ostalim graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)