I ove sedmice bogat program “Mostarskog ljeta“

Manifestacija „Mostarsko ljeto 2020“ nastavlja sa svojim sadržajima i ove sedmice, te publiku očekuje bogat program.

U srijedu će se u Centru za kulturu Mostar održati koncert “Veče klasične gitare”. Na koncertu će svirati mladi umjetnik Adrian Tarčuki, koji je za publiku pripremio program kompozicija klasične muzike iz 19. i 20. stoljeća od sljedećih kompozitora: I. Albéniz, F. Tarrega, J. Rodrigo i R. Dyens.

U Narodnoj biblioteci Mostar na Luci, u četvrtak, u 20 sati,biće održana izložba “Mustafa Ćeman u vremenu” autora mr. Esmira Bašića.

Mustafa Ćeman jedan je od najistaknutijih bosanskohercegovačkih bibliografa i bibliofila koji je prema riječima mr. Bašića ostavio dubok trag u kulturnoj historiji bibliotečke djelatnosti.

Monodrama „Odbrana Sokrata“ rađena prema Platonovom tekstu i prevodu Miloša N. Đurića, a čiju režiju i interpretaciju potpisuje Šerif Aljić,biće izvedena na ljetnoj pozornici Centra za kulturu Mostar u petak, sa početkom u 21 sat.

„Odbrana Sokratova“ napisana je 399. godine prije Nove ere, a tiče se „vječne teme“, borbe za pravednost i istinu, odnosno za slobodu mišljenja i govora. Sokrat je oklevetan da ne vjeruje u bogove koje propisuje Država, nego da je ateist i vjeruje drugačije, te da takvim učenjem kvari omladinu. Zbog toga biva osuđen na smrt. Sokrat iznosi svoju odbranu pred 501 sudijom i većina njih ga osudi na smrtnu kaznu koja je i izvršena.

Na ljetnoj pozornici Centra za kulturu Mostar, u subotu, u organizaciji Narodnog pozorišta u Mostaru, biće održan koncert povodom 100 godina od rođenja Zaima Imamovića, estradnog narodnog umjetnika, interpretatora sevdalinke, autora i kompozitora. Na koncertu će posjetioci imati priliku uživati u zvucima sevdaha koje će izvoditi: Alma Subašić, Nedžad Salković i Zanin Berbić. Naratori će biti Armin Omerović i Minka Mutfić, a koncert počinje u 21 sat.

Svi događaji se održavaju u okviru kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2020“ i u skladu sa mjerama i naredbama Kriznog štaba FBiH. Ulaz je slobodan za sve posjetioce.

Generalni pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, uz podršku Grada Mostara i kompanije BH Telecom.

(NovaSloboda.ba)