Otvorena treća sezona golmanske Akademije Asmir Begović

Na terenima Olimpijskog centra Zetra danas je i službeno otvorena treća sezona rada specijalizovane golmanske škole Akademija Asmir Begović.

Reprezentativac Bosne i Hercegovine i još uvijek aktuelni član Bournemoutha, koji je sezonu završio na posuđivanju u Milanu, zbog epidemiološke situacije ovaj put nije mogao doputovati u Sarajevo, pa se polaznicima obratio putem video linka i poručio da rad i zalaganje na kraju uvijek donose rezultat.

“Ponosan sam na sve što smo do sada napravili s Akademijom. Kada smo započeli s ovim projektom, cilj je bio da mladim golmanima pružimo priliku da se individualno razvijaju i mislim da su već prve dvije godine dale rezultate. Imamo nekoliko golmana, koji su počeli dobijati priliku na seniorskom nivou, imamo nekoliko mladih golmana, koji su se izborili za priliku u omladinskim reprezentacijama i nadam se da ćemo tako nastaviti i u budućnosti”, kazao je Begović.

Devetnaestogodišnji Ajdin Dinar ovog ljeta je postao prvi polaznik Akademije, koji je potpisao profesionalni ugovor, i to sa prvoligašem Rudarom iz Kaknja. U Akademiji smatraju da je to, između ostalog, pokazatelj njihovog dobrog rada i uvjereni su da će prave rezultate pokazati u vremenu koje dolazi.

Akademija Asmir Begović osnovana je 2017. godine u Sarajevu, a godinu dana kasnije dobila je i svoju filijalu u Cobhamu, Ujedinjeno Kraljevstvo. Ove sezone, s radom počinje i treća ispostava Akademije, i to u njemačkom Heillbronu. Akademija je fokusirana na stvaranje vrhunskih uslova rada za mlade, ambiciozne i marljive golmane, kako bi oni dobili priliku maksimizirati svoj individualni razvoj. Među polaznicima su dječaci i djevojčice između 6 i 16 godina, a od ove godine Akademija nudi i mogućnost specijalnog programa za seniorske golmane.

“Prošla sezona je, kao i za sve ostale, bila specifična i s puno problema uzrokovanih pandemijom COVID 19- Zato se još više radujemo početku rada u ovoj sezoni. Kao i ranijih godina, i ovaj put imamo ograničen broj polaznika. Želimo da se svaki polaznik osjeća posebno i da svakome od njih posvetimo dovoljno vremena za individualni rad “, objašnjava Ibro Hodžić, glavni trener i direktor Akademije, saopšteno je iz Akademije.

(Fena)