Preminuo hrvatski kompozitor Rajko Dujmić

Hrvatski kompozitor i nekadašnji vođa grupe Novi fosili Rajko Dujmić (65.) preminuo od posljedica povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći prošle sedmice, objavilo je Hrvatsko društvo kompozirora u utorak.

“Nažalost, naš Rajko Dujmić izgubio je bitku. Iskreno, duboko saučešće svim članovima poerodice, prijateljima, kolegama i poštovaocima njegovog m uzičkog opusa, jednog od najbogatijih i najuticajnijih u našoj popularnoj muzici proteklih decenija. Uskoro objavljujemo više informacija”, napisao je HDK na facebooku.

Mediji navode da su vijest o smrti saznali od izvora bliskih porodice.

Dujmić je zadobio za život opasne povrede kada je u srijedu kod Ravne Gore izgubio kontrolunad vozilom i sletio u provaliju, te je smješten u jedinicu intenzivnog liječenja riječkoga Kliničkoga bolničkog centra (KBC).

U riječkom KBC-u potvrdili su da je zbog teških tjelesnih povreda smješten u jedinicu intenzivnog liječenja i da je životno ugrožen, te da se preduzimaju sveobuhvatne mjere liječenja.

Dujmić je rođen 7. avgusta 1954. godine u Zagrebu. Muzičko obrazovanje stekao je u Zagrebu u Muzičkoj školi “Vatroslav Lisinski” i na Pedagoškoj akademiji. Počeo je svirati klavijature u rock sastavima Grupa Marina Škrgatića, Crno bijeli, Klani Zlatni akordi.

Od 1978. do 1990. godine, intenzivno je radio s grupom Novi fosili, s kojom je imao milionska izdanja nosača zvuka i brojne muzičke hitove. Istovremeno je radio i s grupama Srebrna krila i Riva, s kojom je ostvario pobjedu na takmičenju za pjesmu Evrovizije 1989. godine.

Uz prvu nagradu za Evroviziju, osvojio je brojne festivalske nagrade, dva puta nagradu “Zlatna ptica” za najviše izdanja prodatih nosača zvuka, te Diskografsku nagradu “Porin” za životno djelo (2013.), te je bio pobjednik na više domaćih i inozemnih festivala.

Tokom karijere, sarađivao je i s vokalnim solistima, posebno s Jasnom Zlokić i Jasminom Stavrosom, a ostvario je i kantautorske projekte. S kolegom Zrinkom Tutićem je 2012. godine pokrenuo projekat “Muzika zabavna” s idejom popularisanja muzike u malim hrvatskim sredinama.

Neke od njegovih najpoznatijih pjesama su Rock me, Mangup, Ja sam za ples,  Plava košulja, Saša, Tonka, Ključ je ispod otirača.

(Fena)