Pretežno oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom

Jutros je u našoj zemlji bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Kiša je registrovana u sjeverozapadnim dijelovima.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 11 stepeni, Ivan Sedlo 17, Široki Brijeg 18, Bihać 19, Sanski Most i Sokolac 20, Gradačac i Tuzla 21, Banja Luka, Grude, Livno i Zvornik 22, Bugojno, Jajce i Sarajevo 23, Trebinje 26, Neum 27, Mostar 29 stepeni.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima kiša se očekuje u južnim i jugozapadnim dijelovima. Tokom dana kiša, pljuskovi i grmljavina se očekuju i u ostalim područjima. Lokalno je moguća i pojava grada. Intenzivnije padavine se očekuju u Hercegovini.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera, koji će krajem dana promijenuti smjer na sjever.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 24 i 30, na jugu zemlje do 31 stepen, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su relativno nepovoljne.

Pogoršanje vremena praćeno padavinama i padom temperatura donijeće olakšanje u odnosu na protekle sparne dane, no ipak zbog nagle promjene osjetljive osobe, ponajviše hronični bolesnici bi mogli imati pojačane tegobe.

S noćnim satima, opšta slika postepeno će se popravljati.

—–

BIHAMK

Oed podne do ponoći biće obustavljen saobraćaj na GP Rača-Sremska Rača

U zapadnoj i sjeverozapadnoj Bosni, tokom noći i jutros pada kiša, a padavine su, do kraja dana, najavljene i u ostatku zemlje. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja.

Na magistralnom putu Ljubinje-Trebinje, na dionici od Ljubinja do skretanja za Ravno, svaki dan (osim nedelje) od 08 do 14 sati obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustavljanja, vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Saobraćaj se zbog radova svaki dan (osim nedelje) u vremenu od 08 do 16 sati obustavlja i na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad  (u mjestu Bjelajce).

U toku je sanacija tunela Vinac (Jajce-Donji Vakuf) i Jasen (Prozor-Jablanica), zbog čega je saobraćaj obustavljen i preusmjeren na obilaznice oko tunela.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na magistralnim putevima: Srebrenik-Šićki Brod (preko Tinje, u mjestu Drenik), Olovo-Semizovac (dva mosta preko Ljubine), kao i na petlji Blatuša, kod Zenice, a na tim lokacijama saobraća se usporeno.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se nesmetano (dvosmjerno). Od 21 sati do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustavljanja, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta.

Na graničnim prelazima Hum i Metaljka nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova.

Danas će, u periodu od 12 do 24 sata, doći do obustavljanja saobraćaja na graničnom prelazu Rača-Sremska Rača. Za vrijeme obustavljanja, vozila će se preusmjeravati na GP Popovi-Badovinci, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)