Više od 50 mrtvih i 3000 povrijeđenih u Bejrutu

U večerašnjoj eksploziji u luci u centru Bejruta poginulo je 50 osoba, a više od 3000 je povrijeđenih, izjavio je ministar zdravlja Libana.

Eksplozija je sravnila sa zemljom veći dio luke i oštetila mnoge zgrade u glavnom gradu Libana, izbijajući prozore i vrata. Nad gradom se nadvio veliki oblak dima, navodi Associated press.

Nekoliko sati poslije eksplozije, kola hitne pomoći i dalje odvoze povrijeđene, dok zvaničnici navode da su bolnice pune.

U ruševinama ima zatrpanih ljudi, navode zvaničnici.

Još se pouzdano ne zna šta je izazvalo eksploziju u dijelu luke gdje je veliko skladište pirotehnike.

Predsjednik Libana Michel Aoun sazvao je hitan sastanak Vrhovnog odbrambenog savjeta.

Zvaničnik libanskog Crvenog krsta George Kettaneh je izjavio da ima na stotine mrtvih i ranjenih.

Još nije za sada poznat uzrok velikih eksplozija, šokantnih čak i za taj grad koji je bio poprište višegodišnjeg bombardovanja tokom građanskog rata, samoubilačkih bombaških napada i izraelskog bombardovanja.

Desetine kola hitne pomoći odvozile su ranjene ljude iz luke, gdje su mnogi ležali na zemlji i bolnice su pozvale da se odazovu dobrovoljni davaoci krvi, dok je vatra zahvatila luku iz koje se diže gust crn dim.

Među ubijenima je i političar Nazar Najarin, a mediji su ranije izvijestili da su povrijeđene kćerka i supruga libanskog premijera. Iz Svjetske zdravstvene organizacije su rekli da užurbano rade na tome da što prije odgovore na potrebe Libana.