Biden odustao od putovanja u Milwaukee da prihvati predsjedničku nominaciju

Joe Biden neće otputovati u Milwaukee da prihvati predsjedničku nominaciju Demokratske stranke zbog briga oko koronavirusa, saopštili su stranački zvaničnici u srijedu, nagovještavajući potez da stranačka konvencija u suštini bude potpuno virtualna.

To je posljednji primjer sveprisutnih posljedica pandemije po predsjedničke izbore u 2020. i posljednji je udarac tradicionalnim stranačkim konvencijama, na kojima se uručuju nominacije koje kroz istoriju obilježavaju početak jesenje predizborne kampanje.

“Od samih početaka ove pandemije, stavili smo zdravlje i sigurnost američkog naroda na prvo mjesto. Slijedili smo nauku, slušali smo doktore i eksperte s polja javnog zdravstva, i mi nastavljamo da prilagođavamo naše planove u cilju zaštite ljudskih života. To je ona vrsta čvrstog i odgovornog čelništva koje Amerika zaslužuje. I to je vrsta čelništva koju će Joe Biden unijeti u Bijelu kuću “, izjavio je čelnik Nacionalnog komiteta Demokratske stranke (DNC), Tom Perez.        

Ni Bidenov predizborni štab ni zvaničnici DNC-a nisu pružili detalje o tome kako bi Biden mogao prihvatiti nominaciju, koja bi čak i u slučaju pandemije mogla biti događaj s golemim publicitetom koji bi pratili desetine miliona glasača putem televizije i online.

Zvaničnik DNC kazao je kako se sada očekuje da svi govornici i prezenteri s konvencije, koja će trajati od 17 do 24. avgusta, govoriti s udaljenih lokacija, prenosi Associated Press.

(Fena)