Održan revijalni Festival sevdalinke “Konjic, sevdah 2020”

Narodni univerzitet Konjic nastavlja sa promocijom i očuvanjem tradicionalne baštine – pjesme sevdalinke. Ova ustanova je prva u Hercegovačko-neretvanskom kantonu realizovala Festival sevdaha i sinoć je došao red na “Konjic sevdah 2020”.

Festival je tradicionalno dio projekta “Konjic u svjetlu očuvanja tradicionalne baštine”, a isti je, prije 20 godina, otvoren sa Safetom Isovićem, kao specijalnim gostom, te kasnije nastavljen sa: Zekerijahom Džezićem, Omerom Pobrićem, Zehrom Deović, Feridom Avdićem, Edinom Pandurom, Enesom Begovićem, Ibrahimom Jukanom, Damirom Imamovićem, ansamblom “Divanhana & Vanja Muhović”, ansamblom “SevdahArt” iz Sarajeva, ansamblom “Divanhana & Lejlom Ćatić” i ansamblom “Bosanski lonac”. Kao gošća bila je i najpoznatija sevdah interpretatorka Hanka Paldum.

U ovoj godini repertoar je poboljšan specifičnim konceptom, sevdahom, koji posebno miriše uz aranžmane konjičkog sastava “Maratonci”, u kome učestvuju afirmisani instrumentalisti: Fadil Buturović, Vanja Alikadić, Dino Džumhur, Almir Batan Macić, Damir Macić i Harun Subašić.

Konjička publika je uživala u solističkom nastupu Alme Subašić i Zanina Berbića, a na samom početku festivalski program su otvorili polaznici Muzičke škole “Harmonika” pod vođstvom mentora Adnana Lape. Kroz ovu sevdah čaroliju, uz najljepše priče o tradicijskim vrijednostima naše duhovne baštine, Konjičane su oduševili glumci Minka Muftić i Armin Omerović. Za vizual i scenografske detalje pobrinuo se Muamer Ćukle, a tehničku realizaciju projekta pomogli su Muhamed Krnjić, Semir Hadžajlić i Fadil Herić.

O jubileju ovogodišnjeg dvadesetog revijelanog festivala sevdalinke “Konjic sevdah 2020”, govorio je, u ime organizatora, Benjamin Mušinović, direktor Ustanove “Narodni univerzitet Konjic” u Konjicu, istakavši važnosti artističkih vrijednosti koju baštini Konjic već dvadeset godina, uz riječi zahvalnosti prema publici, koja je iskoristila ovu prigodu da uživa i veoma disciplinirano poštuje sve mjere koje je organizator morao poduzeti. Bez obzira na veoma tešku situaciju, bitno je ostati povezan i održati kontinuitet u produkciji kvalitetnih umjetničkih sadržaja.

U 2020. godini Ustanova ima namjeru realizovati projekat “Konjic u svjetlu očuvanja tradicionalne baštine”, u kome će objediniti, kroz više različitih programa, sve segmente djelatnosti. To podrazumijeva da će Centar za kulturu u prostorijama velike scene Narodnog univerziteta, pored Festivala sevdalinke za afirmisane izvođače, prirediti prateći off program pod nazivom “Takmičenje osnovnih škola opštine Konjic u očuvanju tradicionalne baštine pjesme sevdalinke”, uz nadzor stručnog, akademskog žirija i profesionalnog muzičkog ansambla. Zavičajni muzej, u sklopu istog projekta, nastaviće sa promocijom kulturno-istorijskog nasljeđa BiH i to, posebno, kroz programe za mlade ljude, za koje će se kroz etnološku, arheološku i istoriografsku zbirku, prirediti neizostavne edukativne radionice.

Projekat “Konjic u svjetlu očuvanja tradicionalne baštine” podržan je od strane opštine Konjic, Federalnog  ministarstva kulture i sporta i Kompanije BH Telecom.

(NovaSloboda.ba)