Sudbine slika

Krajem jula, Sotheby je na aukciji u Londonu ponudio dvije slike s dirljivom istorijom: pogled na Drezden i jednu iz Beča, a obe je je naslikao Venecijanac Bernardo Bellotto u 18. vijeku.

Od kasnih 1920.ih, djela su pripadala židovskom trgovcu Maxu Emdenu iz Hamburga, koji ih je ponio sa sobom kad je emigrirao u Švicarsku. Kad su se nacisti pobrinuli da mu se prihodi od Reicha presuše, bio je prisiljen prodati ova umjetnička djela. Slika Gradski prizori otišla je jednom njemačkom trgovcu 1938. godine, a i preko njega došla do Hitlera. Kasnije je Dresdenska veduta visila u službenoj rezidenciji saveznog predsjednika. Tek 2019. godine, federalna vlada obnovila je obe slike i proslijedila ih Emdenovim potomcima, koji žive u Čileu. Sada se održala aukcija, a ponuda za sliku Drezden je iznosila 5,437,400 funti, a za motiv iz Beča 300 hiljada funti. Ovo se nije  baš dopalo članovima porodice Emden; oni bi slike radije vidjeli u nekom njemačkom muzeju, a najradije u Umjetničkoj galeriji u Hamburgu.

Međutim, muzeju je trebalo vremena da nađe moguće sponzore, a porodica Emden se osjećala pod vremenskim pritiskom. Borba u koju su vodili bila je duga i skupa, morali su plaćati račune.

Uostalom: Aleksander Klar, direktor galerije iz Hamburga, kaže da je spreman obavezati se na kupovinu, čak i nakon aukcije: „Sudbina dviju slika Maxa Emdena ostala je tako još otvorena“.

(spiegel)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)