Čelnici opozicionih stranaka potpisali “Sarajevski dogovor 2020

Predsjednici političkih stranaka Narod i pravda, Socijaldemokratska partija, Naša stranka i Nezavisna bosanskohercegovačka lista potpisali su danas koalicioni sporazum “Sarajevski dogovor 2020” za zajednički nastup na lokalnim izborima u Kantonu Sarajevo.

Dogovor sadrži principe, smjernice i plan zajedničkog političkog djelovanja u devet opština Kantona Sarajevo i Gradu Sarajevu. Kako je nakon potpisivanja kazao predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, ove stranke ideološki različite, ali ostale su dosljedne u onome što rade u namjeri da od Sarajeva naprave savremenu metropolu. 

“Prije izbora smo pokazali da postoje partije koje su spremne raditi na onome što je građanima prioritet. Želimo Sarajevo napraviti modernom prijestonicom, ne samo na papiru”, kazao je Nikšić.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković naglašava da ove stranke žele nastaviti koncept koji je na poličkoj sceni u BiH počeo mijenjati njeno funkcionisanje.

“Mi smo u proteklom periodu pokazali da dobar dogovor s jasnim ciljevima zaista može biti pravi put za suštinske promjene na političkoj sceni. Pravo je vrijeme da uporedite dva koncepta, naš, u kome kompromisno dogovaramo najvažnije stvari i koncept druge strane koji se okuplja oko matematičkih koalicija i čije funkcionisanje možete vidjeti kroz brutalne napade koje oni pišu jedni o drugima”, kazao je Konaković.

Dodaje da je tim ljudi koji je izradio dokument, na čelu s Edinom Fortom, definisao šta je građanima najvažnije.

“Možete pročitati šta su suštinski principi, između ostalog da javnu upravu učinimo transparentnom, ubzamo procese i digitaliziramo administraciju, suočimo se s korupcijom, stavimo u prvi plan način zapošljavanja. Drago mi je što smo pored svih pritisaka u ovom istrajali, ni kad su nam prijetili, ni kad su nam nudili pozicije”, istaknao je Konaković.

Dodao je da nema dileme kada je u pitanju pitanje pobjednika izbora u Kantonu Sarajevo, gdje očekuje apsolutnu pobjedu ove koalicije.

“Bićemo apsolutni pobjednici kada je riječ o načelnicima, a pogotovo kada je riječ o vijećnicima. Zaustavićemo izbornu krađu na način da će se u izbornim komisijama, u kojima danas sjede stranački ljudi, nalaziti struka i pravnici, koji će osigurati regularne izbore za 2022. godinu”, zaključio je Konaković.

Predsjednik Nezavisne bosanskohercegovačke liste Ibrahim Hadžibajrić naglašava da je četvorka zadržala konzistentnost, te da će do izbora sarađivati i dogovarati sve aspekte saradnje. 

“Ova četvorka nije došla u pitanje, iako su nam mnogi pokušali uzrokovati probleme. U mojoj opštini su se pojavile inspekcije, ali to za mene nije ništa novo, već sam to vidio 2012. i 2016. godine. U svakom slučaju, oduprijećemo se pritiscima i prijetnjama koje nam dolaze od onih koji su nas se dobro prepali”, rekao je Hadžibajrić.

Kako je kazao predsjednik Naše stranke Predrag Kojović, aktivnosti koalicije trebaju da daju nadu građanima da će stvari krenuti na bolje.

“Ove sedmice ćemo imati imena za načelnike. Ali, ne namjeravamo stati samo na Sarajevu, sličan dogovor možete očekivati i u Mostaru. Želimo da ova BiH prestane biti bogata zemlja siromašnih ljudi” navodi Kojović. 

Bivši premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je dodao da postoje stvari oko kojih se stranke ne slažu, ali da je ovim programom predstavljeno sve ono u čemu se slažu i na osnovu čega načelnici i vijeća mogu raditi naredne četiri godine.

“Sarajevski dogovor 2020”, između ostalog, obuhvata zaštitu javnog dobra i dobrobiti građana, jednako tretiranje svih građana, bez obzira na etničku, nacionalnu, rasnu, spolnu, vjersku i stranačku pripadnost, transparentnost i nultu toleranciju prema korupciji i nepotizmu, digitalizaciju i depolitizaciju javne uprave, smanjenje javne potrošnje kroz rezanje troškova javne uprave i administracije, stvaranje prohodnog i poticajnog lokalnog privrednog ekosistema uz radikalno olakšavanje poslovanja, osnaživanje mladih i povećanje njihovog utjecaja u procesima donošenja odluka, osnaženje kulturne ponude dostupne svima i drugo.

(Fena)