Održan protest građana Foče protiv izgradnje mHE na rijekama Bjelava, Velika i Mala Bjelava

Građani Foče, okupljeni u Udruženje građana „Bjelava“ Foča i neformalnu grupu Sačuvajmo rijeke Foče, organizovali su danas proteste, kako bi ukazali na veliko nezadovoljstvo zbog aktuelnih i planiranih radova na izgradnji većeg broja mHE na području opštine Foča. Posebno su skrenuli pažnju na brojne propuste prilikom izvođenja radova na rijekama Bjelava, Mala i Velika Bjelava i nedostatak reakcije nadležnih institucija.

Udruženje građana „Bjelava“ Foča, Neformalna grupa Sačuvajmo rijeke Foče i potpisnici peticije protiv izgradnje mHE u opštini Foča, protestima žele iskazati zabrinutost povodom radova koji se izvan oblasti obuhvaćenih projektom geoloških istraživanja, izvode duž vodotoka rijeke Velika Bjelava, za koju nije potpisan koncesioni ugovor i nisu izdate potrebne dozvole, te zbog toga građani Foče zahtijevaju njihovo hitno obustavljanje.

Građani Foča ističu „da prilikom dodjele koncesije nije ispoštovan stav 3 javnog poziva, u kome stoji da je ponuđač dužan da prilikom izrade studija uvaži mišljenje Opštine Foča, odnosno preduzeća “Izvor” a.d. Foča od 20.6.2016. godine i 17.3.2017. godine. U navedenom mišljenju je jasno iskazana primjedba na gradnju planiranih mHE zbog ugroženosti gradskog vodovoda, a investitor nije dostavio studiju sa uvažavanjem svih uslova iz navedenog mišljenja.

Glavni republički vodni inspektor je 14. jula izdao naredbu o zaustavljanju radova na rijekama Bjelava i Mala Bjelava iako su već tada radovi na probijanju trase puta za potrebne geoloških istraživanja bili završeni. Osim toga, uprkos upozorenjima građana, radove na rijeci Velika Bjelava glavni republički vodni inspektor uopšte nije konstatovao u svom izvještaju.

„Ovim protestima tražimo da se svi započeti radovi na izgradnji mHE hitno obustave, te da se vodotokovi vrate u prvobitno stanje i izvrši nivelacija terena, kao i regulacija riječnih korita, koja su radovima narušena. Zahtijevamo da se ukine dozvola za detaljna geološka istraživanja na rijekama Bjelava i Mala Bjelava, jer je izdata uprkos neriješenim imovinskopravnim odnosima, te da se hitno izvrši raskid svih koncesionih ugovora za izgradnju mHE u slivu rijeke Bjelave i drugim rijekama opštine Foča, jer stanovnicima opštine Foča nije omogućeno da učestvuje u odlučivanju. Više od 3000 stanovnika Foče je potpisivanjem peticije javno iskazalo nezadovoljstvo izgradnjom planiranih mHE na rijekama Foče“, istakao je u svom obraćanju Jovan Drakul, u ime Udruženja građana „Bjelava“ Foča.

Građani Foče poslali su zahtjev Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske da se hitno preispita zakonitost i ukine Rješenje o odobrenom izvođenju geoloških istraživanja na tom području, izdato nakon više od mjesec dana od početka radova. Investitor je izašao na teren u martu ove godine, za vrijeme trajanja vanredne situacije uzrokovane virusom COVID 19, i započeo radove na izgradnji mini hidrocentrala na lokalitetima Bjelava, Velika i Mala Bjelava. Takođe, nezadovoljni građani Foče obratili su se i lokalnoj samoupravi sa zahtjevom da se održi tematska sjednica povodom uništavanja rijeke Bjelave.

Sa današnjeg protesta, upućen je poziv zvaničnim institucijama da preuzmu odgovornost i reaguju na ukazane činjenice, te da u skladu sa poslatim zahtjevima i dokazima o nelegalnosti radova na rijekama Bjelava, Mala i Velika Bjelava, donesu odluku o zaustavljanju radova.

S. M.

(NovaSloboda.ba)