U SAD uhapšen bjegunac poslije 46 godina sakrivanja

Federalni istražni biro (FBI) će vas pronaći, bez obzira koliko je vremena za to potrebno i bez obzira gdje ćete pobjeći, poruka je u SAD pošto je jedan bjegunac uhvaćen poslije 46 godina sakrivanja.

Dok je Richarda Nixona tresla afera Watergatea , a Paul Newman i Steve McQueen snimili film “Pakleni toranj” 1974. godine, Luis Archuleta pobjegao je iz zatvora u državi Kolorado.

Bjegunca, koji sada ima 77 godina, u srijedu je uhapsila federalna policija (FBI) u državi New Mexico, gdje živi 40 godina pod lažnim imenom, kao Ramon Montoya.

“To hapšenje treba da pošalje jak signal svim nasilnim kriminalncima: FBI će vas naći, bez obzira koliko će za to vremena biti potrebno i bez obzira gdje bježite, i odvešće vas pred lice pravde”, rekao je predstavnik FBI-a u Denveru Michael Schneider.

Archuleta je prebačen 1973. godine u zatvor, jer je pucao i ranio policajca u Denveru, glavnom gradu Kolorada. On je zatvoru čekao suđenje.

“Vrijeme koje prolazi ne opravdava niti briše zločine”, saopštila je policija u Denveru, koja nije navela detalje kako je FBI došao do Archulete.

(Beta)