UABNOR Grada Mostara: Konačno su pale sve maske

Konačno, pale su sve maske. Grad Mostar, njegova Gradska uprava i gradonačelnik Ljubo Bešlić objavom Izvršenja budžeta za 2019. godinu javno su pokazali svoje pravo lice. Naime, tim istim budžetom za 2019. godinu za održavanje Partizanskog spomen groblja bilo je planirano 30.000 KM, a objavljeni Izvještaj svjedoči da je potrošeno 4,407,00 KM, navodi se u saopštenju UABNOR-a Grada Mostara.

Treba li podsjetiti da je Partizansko spomen groblje Nacionalni spomenik BiH, da je svakodnevna meta organiziranih grupa koje ga devastiraju, da je zapušteno i ne održava se.

“Devastiranje Partizanskog spomen groblja u Mostaru nije, kako nas godinama uvjeravaju iz policijskih struktura HNK-a, ali i iz gradskih struktura, djelo neodgovornih maloljetnih huligana, nego se radi o dobro osmišljenom strateškom cilju politika koje godinama vladaju na našem području. Izvršioci su članovi dobro organizovanih neofašističkih grupa, bez obzira kako se one legalno zovu i pod kojim imenom su registrovane. Naravno, oni su podržani od politike i sve rade na mig zaduženih za takvu aktivnost u istoj toj politici. Tome zorno svjedoči i pomenuti Izvještaj o izvršenju budžetta za 2019. godinu. Cilj je i na ovaj način doprinijeti reviziji istorije i presuđene kolaboracioniste iz Drugog svjetskog rata rehabilitovati i predstaviti kao zaštitnike naroda, a pobjednike iz istog rata predstaviti kao zločince. Kontinuirano podsjećamo da je atak na Nacionalni spomenik BiH, istovremeno i udar na samu državu Bosnu i Hercegovinu, jer negiranjem njene antifašističke borbe nalogodavci ovakvih djela i akcija negiraju ZAVNOBiH, a negirajući ZAVNOBiH oni potiču ideju da je BiH kao država nemoguća i da nema svoj istorijski kontinuitet. U konačnici, cilj je podjela države i pripajanje pojedinih njenih dijelova susjednim državama, koje svojim politikama, otvoreno ili pak upakovano u “celofan” koketiraju sa ovakvim aktivnostima.

Antifašistima Mostara, ali i cijele Bosne i Hercegovine jasno je o čemu se radi, kao što nam je jasno da je i šutnja državnih, ali i svih drugih struktura vlasti, kao i političkih stranki na svim nivoima o ovim i ovakvim dešavanjima vrlo opasna i nerazumljiva, te u konačnici daje podršku rušiteljima države koji udaraju na najsvetije njene tekovine. Mi vjerujemo da je najsnažniji kohezioni faktor i garant jedinstva i ravnopravnosti svih građana i naroda Bosne i Hercegovine njeno antifašističko nasljeđe i njena antifašistička sadašnjost. Neprijatelji ove države to dobro znaju i zato se tako agresivno pokušavaju obračunati sa antifašizmom danas i antifašističkim naslijeđem koje baštinimo.

U ime budućnosti, a zbog svjesnog neizvršenja planiranog budžeta, što direktno vodi devastiranju”, stoji na kraju saopštenja UABNOR-a Grada Mostara.

(NovaSloboda.ba)