Nagrada “Nijaz Slipičević 2020”. – dobitnike biraju građani Mostara!

Drugu godinu zaredom, građani Mostara biraju kome će pripasti prestižna nagrada ”Nijaz Slipičević”, koju Fondacija Slipičević tradicionalno dodjeljuje mladim ljudima koji su ostvarili značajne rezultate u svojim poljima. Ove godine, glasanje će se odvijati u dvije runde. Četiri kandidata/kinje ili kolektiva s najviše glasova će ući u finalnu rundu koja će odlučiti pobjednika.   

Glasati možete ostavljanjem komentara ispod Facebook posta sa rednim brojem i/ili imenom jednog kandidata/kandidatkinje ili kolektiva kojeg podržavate:

Nagrada Nijaz Slipičević 2020. – dobitnike biraju građani Mostara! Glasajte komentarom s rednim brojem i/ili imenom…

Posted by Fondacija Slipičević on Petak, 7. August 2020.

Prva runda glasanja će trajati do utorka 01.09.2020. godine. Četiri prvoplasirana će ući u finalnu rundu glasanja koja će trajati od 03. do 10.09.2020. godine. Finalisti će prenijeti osvojeni broj glasova u finalnu rundu.     

 Pobjednik/ca će biti kandidat/kinja s najvećim brojem glasova, dok će nagrade dobiti i drugo i treće mjesto.       

Kandidati za nagradu ”Nijaz Slipičević” 2020.   

Košarkaški klub Velež – za nastavak slavne priče mostarskog Veleža kroz košarku. Nedavnim osnivanjem, KK Velež je postavio temelje za budući rad na promociji sporta u Mostaru.  

Emina kapetanović, mlada studentica FIT-a je osmislila aplikaciju koja pomaže osobama koje su doživjele moždani udar – za izvrsne rezultate u polju informatičkih nauka i osvojeno prvo mjesto na FIT Coding Challengeu.

Rijalda Džiho – mlada karatistica koja je u Mostar donijela svjetsku bronzu i evropsko srebro, za istaknute rezultate u borilačkim sportovima i pronošenje sportske slave Mostara u svijetu.    

Mostarske kiše – legendarni mostarski hor koji je odgojio generacije muzičkih talenata, nastupao na pozornicama širom države, regije i svijeta, za kontinuiran rad sa mladima i promociju muzičke kulture u Mostaru.   

Škola skakanja Kluba skakača Mostari – za popularizaciju tradicije skokova sa Starog Mosta među mladima i očuvanje „mostarske laste“ kao brenda i stila koji simbolizira grad. 

Karmen Obrdalj – studentica Akademije dramskih umjetnosti u Banja Luci, za osvajanje nagrade za za najbolji studentski scenarij, koju dodjeljuje Ministarstvo kulture RS. 

Mostarski teatar mladih – teatarski kolektiv koji decenijama širi slavu Mostara po daskama što život znače u Evropi i svijetu, za kontinuiran rad s mladim ljudima i promociju kulture u Mostaru.   

Ostavite komentar ispod sa rednim brojem i/ili imenom jednog kandidata/kandidatkinje ili kolektiva kojeg podržavate!   

O nagradi ”Nijaz Slipičević” 

Nagrada ”Nijaz Slipičević” je oformljena kako bi Fondacija Slipičević pomogla razvoj talenata koje tek treba vrednovati, a koji u teškom vremenu za naš grad, ne dobivaju zaslužena priznanja i podršku.       

Svrha nagrade je poticati mlade ljude – likovne umjetnike, književnike, sportiste, muzičare, naučnike, te sve druge mlade talente koji svojim radom ostvaruju najznačajnija postignuća u našem gradu. Odati priznanje najboljima i podstaći njihov daljnji rad i razvoj.       

Nijaz Slipičević bio je istaknuti kulturni i društveno-politički radnik Mostara. Prije rata je obavljao dužnost direktora Đačkog doma „Dule Mučibabić“. Poslije rata, bio je načelnik opštine Stari Grad, a potom ministar obrazovanja, nauke kulture i sporta Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona. Zapamćen je njegov veliki rad na vraćanju kulture u porušeni grad, u najtežem vremenu mostarskog poraća. Nijaz Slipičević je bio humanista i patriot. Dijete mostarske mahale Carina.     

Fondaciju Slipičević je 2015. godine, osnovao Hari Slipičević u znak sjećanja na svoga oca Nijaza. Vizija Fondacije je jednaka onoj koju je imao Nijaz Slipičević – humanizmom, tolerancijom, dostojanstvom i  pravdom stvarati bolje uslove za život onima kojima je to potrebno, sa željom da svoje vrijeme i znanje usmjerimo u bolju budućnost. 

Dosadašnji dobitnici nagrade „Nijaz Slipičević“

Do sada su nagrađeni plivačica Amina Kajtaz za povratak Mostara na Olimpijske igre, Rock Škola Mostar za povezivanje mladih ljudi i rušenje barijera, reprezentativac Bosne i Hercegovine, Ivan Klepić, seniorski prvak Evrope u karateu, Goran Popović, Mostarac koji je primljen na prestižnu akademiju dramskih umjetnosti u New Yorku, književnici Almin Kaplan i Anita Pajević, akademski slikar Boris Orenćuk, plivačica Lana Pudar, Street Arts Festival, koji je ponio priznanje za oživljavanje mostarskih fasada, Iva Martina Kraljević za rezultate u mentalnoj aritmetici, Mostarska asocijacija sporta, te Plesni studio Mo Stars. Plaketa „Nijaz Slipičević“, kao posebno priznanje, prošle godine je po prvi put dodijeljena Ženskom fudbalskom klubu Emina.     

Goran Karanović