Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je na jugoistoku Hercegovine pretežno oblačno vrijeme, a u ostatku naše zemlje sunčano uz malo do umjereno oblačno.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 11 stepeni, Sokolac 16, Bugojno 17, Ivan Sedlo 18, Bihać, Sarajevo, Srebrenica, Tuzla 19, Doboj, Prijedor, Sanski Most 20, Banja Luka, Livno, Zvornik 21, Bijeljina, Grude 23, Gradačac, Široki Brijeg 24, Mostar, Trebinje 25 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. Poslije podne se u Bosni očekuju pljuskovi i grmljavina.

Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena bura.

Dnevna temperatura vazduha od 26 do 32, na jugu do 35 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Uz više svježine tokom prijepodneva i povoljne biometeorološke prilike, većina populacije biće boljeg raspoloženja, a tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti.

Poželjno je posvetiti pažnju zaštiti od UV zračenja tokom sunčanih perioda, naročito na jugu.

U drugom dijelu dana, u Bosni bi ugođaj povremeno mogli kvariti lokalni, kratkotrajni pljuskovi.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja

Jutarnja magla smanjuje vidljivost na pojedinim dionicama uz rijeke Vrbas i Spreču. Na tim dionicama i kolovoz je vlažan, pa savjetujemo oprezniju vožnju.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelima Vinac (Jajce-Donji Vakuf) i Jasen (Prozor-Jablanica), a vozila saobraćaju obilaznicama oko tunela.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo, na magistralnom putu Jošanica-Rajlovac, kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na magistralnim putevima Srebrenik-Šićki Brod (preko Tinje, u mjestu Drenik) i Olovo-Semizovac (dva mosta preko Ljubine), kao i na petlji Blatuša, kod Zenice, a na tim lokacijama saobraća se usporeno.

U toku su radovi na asfaltiranju magistralnog puta Brčko-Bijeljina (od kružnog toka “Ilićka” do naselja Gredice). Za vrijeme izvođenja radova, saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Danas će zbog izvođenja sanacionih radova, od 08 do 19:30 sati, biti obustavljen saobraćaj na regionalnom putu R-403 Ćoralići-Tržačka Raštela. Za vrijeme obustavljanja, vozila će se usmjeravati na alternativni pravac.

Na graničnim prelazima Hum i Metaljka nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova. Na ostalim graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)