Sunčano s temperaturom do 36 stepeni

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. Po kotlinama centralne i istočne Bosne ima magle.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 12 stepeni, Bugojno, Ivan Sedlo 15, Jajce, Sarajevo, Srebrenica 16, Drvar 17, Livno 18, Bihać, Doboj, Sanski Most, Tuzla, Zvornik 19, Banja Luka, Bijeljina, Prijedor 20, Grude, Široki Brijeg 21, Gradačac 22, Trebinje 23, Mostar, Neum 25 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. Poslije podne ponegdje u Bosni su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina.

Vjetar slab do umjeren, veći dio dana, sjeverni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 27 do 33, na jugu do 36 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je relativno povoljna.

U Bosni, mirniji san i svježije jutro ugodno će djelovati na većinu ljudi, a tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti.

Nešto više opreza kod hroničnih bolesnika neophodno je u drugom dijelu dana, usljed porasta temperatura i mjestimično izraženijeg osjećaja sparine.

U Hercegovini, sunčanije uz ljepšu opštu sliku, pri tome je neophodno provoditi mjere zaštite od vrućine i UV zračenja.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta

U jutarnjim satima na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno i da poštuju sve saobraćajne propise.

Na magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (na dionici od Ljubinja do skretanja za Ravno) saobraćaj se obustavlja svakim danom (osim nedelje) od 08 do 14 sati.  Za vrijeme obustavljanja, vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce) zbog sanacionih radova, svakim danom (osim nedelje), saobraćaj se obustavlja u vremenu od 08 do 16 sati.

U toku je sanacija tunela Vinac (Jajce-Donji Vakuf) i Jasen (Prozor-Jablanica), zbog čega je saobraćaj obustavljen i preusmjeren na obilaznice oko tunela.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na putnim pravcima: Mostar-Jablanica (u mjestu Bijela), Srebrenik-Šićki Brod (preko Tinje, u mjestu Drenik), Olovo-Semizovac (dva mosta preko Ljubine), kao i na petlji Blatuša, kod Zenice, a na tim lokacijama saobraća se usporeno.

U toku su radovi na asfaltiranju magistralnog puta Brčko-Bijeljina (od kružnog toka “Ilićka” do naselja Gredice). Za vrijeme izvođenja radova, saobraća se usporeno-naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Izdvajamo i ostale dionice gdje se izvode sanacioni radovi i gdje se saobraća usporeno: Pelagićevo-Srebrenik, Jablanica-Mostar (Vrapčići), Ključ-Mrkonjić Grad, Livno-Kamensko, Podnovlje-Šešlije, Grude-Posušje i Kiseljak-Busovača.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta. Na graničnim prelazima Hum i Metaljka nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)