Broj zaposlenih u FBiH na dan 3. avgusta iznosi 516.462

Prema podacima Porezne uprave FBiH, ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH 3. avgusta 2020. godine po prebivalištu osiguranika iznosi 516.462. Od početka pandemije, u Federaciji BiH je 5. maja 2020. godine zabilježen najmanji broj zaposlenih i bio je 507.607.

Na dan 3. avgusta 2020. godine taj broj veći je za 8.855 u odnosu na 5. maj 2020. godine.

Podatak o broju zaposlenih od 3. avgusta ove godine manji je za 1.658 u odnosu na prethodno objavljeni podatak od 27. jula 2020. godine, kada je iznosio 518.120. Do smanjenja broja zaposlenih došlo je u različitim djelatnostima, a najviše u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, trgovini, obrazovanju i proizvodnji. 

Kako je saopšteno iz Porezne uprave FBiH, objavljeni podaci o zaposlenim osobama su kreirani na osnovu obrazaca koji su procesuirani do posljednjeg statusa i proslijeđeni nadležnim vanbudžetskim fondovima. Razlika u broju zaposlenih prema prebivalištu i mjestu rada, zasnovana je na proceduri generisanja i vrsti podataka.

Naime, broj zaposlenih se bazira na prebivalištu zaposlenika (JMBG) bez obzira gdje je osoba zaposlena (u opštini prebivališta ili drugoj općini ili u istom kantonu ili drugom kantonu). Broj zaposlenih prema mjestu rada, odnosno prema mjestu poslodavca (JIB-a), generisan je prema broju zaposlenih kod obveznika uplate doprinosa, bez obzira da li se radi o punom ili nepunom radnom vremenu, ili gdje uposlenik ima prebivalište (može biti iz opštine gdje je zaposlen, ali može biti iz druge opštine ili drugog kantona), tako da je razlika u broju za onu vrijednost koja odgovara broju osoba koje imaju dva ili više radnih mjesta s nepunim radnim vremenom, saopšteno je Porezne uprave FBiH.

V. B.

(NovaSloboda.ba)