Herceg: Učenici u školske klupe, studenti na fakultete

Učenici u Hercegovačko-neretvanskom kantonui novu školsku godinu započeće 7. septembra u učionicama i školskim klupama, kazao je za Fenu predsjednik Vlade HNK-a Nevenko Herceg.

“Nakon što smo riješili organizacione sheme, mrežu škola i tehnološki višak, u saradnji s Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta, Kriznim štabom Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, direktorima škola, sindikatima u obrazovanju, te roditeljima, radimo sve kako bi se osigurali preduslovi da nastavni proces započne i odvija se na manje-više uobičajeni način uz provođenje mjera koje će propisati Zavod za javno zdravstvo HNK-a”, naveo je Herceg.

Dodaje kako taj način podrazumijeva upotrebu dezinfekcijskih sredstava, zaštitnih maski i ostale opreme, čija nabavka će se omogućiti u saradnji s opštinama i gradovima koje su osnivači škola.

Herceg je istakao kako su ovih dana intenzivirani i razgovori s rektorima univerziteta u HNK-u, te postoji jasna zajednička opredijeljenost da i akademska godina u oktobru započne na “normalan” način, odnosno u dvoranama i učionicama fakulteta.

“Kontinuirano pratimo epidemiološku situaciju, te i u ovim putem apelujem na građane da se svi pridržavamo propisanih mjera kako bi broj oboljelih od infekcije koronavirusa bio što manji, ali i kako bi i uslovi za normalno odvijanje nastavnog procesa i života uopšte bili što bolji. Budući da je, ipa,k u ovom trenutku nemoguće reći i predvidjeti šta će se tačno događati na jesen ili zimu, intenzivno radimo i na poboljšanju izvođenja online nastave, ali uistinu se nadamo kako će epidemiološko stanje u HNK-u biti takvo da nam to neće biti potrebno”, ustvrdio je predsjednik Herceg.

(Fena)