Pretežno sunčano

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove ima dosta magle.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 12 stepeni, Bugojno, Ivan Sedlo i Zvornik 16, Livno i Sarajevo 17, Bihać, Drvar i Jajce 18, Sanski Most i Tuzla 19, Banja Luka i Grude 20, Široki Brijeg 21, Trebinje 22, Neum 23, Gradačac i Mostar 24 stepena.

Danas prije podne pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle. Razvoj oblačnost u drugoj polovini dana će usloviti poneki lokalni pljusak sa grmljavinom u poslijepodnevnim satima.

Vjetar slab, u Bosni sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 28 i 33 na jugu zemlje do 36 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Tokom jutra će biti neznatno ugodnije, a sa odmicanjem dana opšta slika će se pokvariti. Uz visoke temperature zraka i vrućinu, kao i nedostatak svježine u noći, hronični bolesnici trebaju maksimalno redukovati kretanje i fizičke aktivnosti.

Isto vrijedi i za ostale rizične grupe stanovništva, starije osobe, djecu, meteoropate.

Savjetujemo Vam da se informišete o tome kako postupati pri ovakvim vremenskim prilikama.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta

Na magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (na dionici od Ljubinja do skretanja za Ravno), saobraćaj se obustavlja svakim danom (osim nedjelje) od 08 do 14 sati. Za vrijeme obustavljanja, vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce), zbog sanacionih radova svakim danom (osim nedelje), saobraćaj se obustavlja u vremenu od 08 do 16 sati.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen na dionici Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Obustavljanje saobraćaja na snazi je i u tunelu Vinac, na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf. Vozila na ovoj dionici saobraćaju obilaznicom oko tunela.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na putnim pravcima: Mostar-Jablanica (u mjestu Bijela), Srebrenik-Šićki Brod (preko Tinje, u mjestu Drenik), Olovo-Semizovac (dva mosta preko Ljubine), kao i na petlji Blatuša, kod Zenice, a na tim lokacijama saobraća se usporeno.

Izdvajamo i ostale dionice gdje se izvode sanacioni radovi i gdje se saobraća usporeno: Pelagićevo-Srebrenik, Jablanica-Mostar (Vrapčići), Ključ-Mrkonjić Grad, Brčko-Bijeljina, Livno-Kamensko, Podnovlje-Modriča, Grude-Posušje i Kiseljak-Busovača.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta. Na graničnim prelazima Hum i Metaljka nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)