Savremeni ljudi

Nijedan drugi kulturni proizvod nije tako uspješno spojio sadašnje aktuelne rasprave u jednom super showu, kao novi muzički film Beyoncé pod nazivom “Black Is King”.

Beyoncé Knowles, popularna američka R&B pjevačica, prošlog mjeseca najavila je svoj novi audio-vizualni projekat pod nazivom ‘Black Is King’. Projekt u Disneyevoj produkciji ugledao je svjetlo dana 31. jula, a autorica, rediteljka i izvršni producent je upravo Beyonce.

Službeno saopštenje za javnost najavljuje da će u filmu „Black Is King“ glumiti Pharrell Williams, Lupita Nyong’o i mnogi drugi, a snimljen je na lokacijama u New Yorku, Los Angelesu, Južnoj Africi, Zapadnoj Africi, Londonu i Belgiji. Svoj kreativni prilog filmu daće velika imena filmske industrije (režiseri i montažeri) poput Emmanuela Adjeija, Blitz Bazawulea, Pierrea Debusscherea, Ibra Akea, Dikayl Rimmascha, Jakea Nava i Kwasija Fordjoura. Prema informacijama Disneyeve produkcije, dogovorena je distribucija filma na većem dijelu afričkog kontinenta, te će tako biti dostupan u Republici Južnoj Africi, Nigeriji, Gani, Etiopiji, Namibiji, Kamerunu, Liberiji, Burundiji, Senegalu, Togi i dalje.

Beyoncé je i ranije surađivala s Disneyjevom produkcijom u „Kralju lavova“ , režisera Jon Favreau, igranom remakeu popularnog animiranog filma. U filmskoj verziji Beyonce je podarila glas Nali, Simbinoj prijateljici i budućoj supruzi. U julu 2019. godine, izišao je njezin album „The Lion King: The Gift“, a nakon toga napravljen je i dokumentarni film „Beyoncé Presents: Making the Gift“ o njezinu radu na tome projektu. Cijeli novi projekt ‘Black Is King’ zasniva se na muzici s navedenoga albuma „The Lion King: The Gift“.

Beyoncé je nedavno objavila svoj novi singl „Black Parade“ i promovisala ga 16. juna, obilježivši tako američki Dan slobode, 19. juna (tzv. „Juneteenth“), kojim se obilježava ukidanje ropstva u SAD. Na dodjeli nagrada BET 2020 krajem juna, Beyoncé je primila godišnju nagradu za humanitarnu djelatnost. Potpisala je i otvoreno pismo američkom Senatu, kojim ga poziva na donošenje zakona o zaštiti biračka prava svih, a posebno tamnoputih građana Amerike. Pismo je sastavila Tina Knowles-Lawson, njena majka, koja je, inače, svjetski poznata i uspješna modna dizajnerica.

(sdz)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)