Upravni odbor Opšte bolnice: Odluke provoditi u skladu sa zakonskim okvirima

Upravni odbor Opšte bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo jutros je na hitnoj sjednici dao podršku prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću, v.d. direktoru u vođenju i organizaciji rada te ustanove.

Upravni odbor ponovo iskazuje odlučnost u provođenju svih odluka nadležnih organa zdravstvenog sistema Kantona Sarajevo i Federacije BiH, koje su u skladu sa zakonskim okvirima i pozitivnim zakonskim propisima.

“Upravni odbor poziva na hitno uključivanje ministra zdravstva FBiH, bez čijih odluka se ne može pokrenuti lanac odlučivanja i donošenja odluka o načinu liječenja epidemije Covid-19. Naša opredjeljenost za puno pružanje svih zdravstvenih usluga građanima KS, a po potrebi i šire, je neupitna i dosad jasno vidljiva i iskazana”, saopštio je Upravni odbor Opšte bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Upravni odbor i v.d. direktor ne žele učestvovati u brzopletim, ishitrenim odlukama, kao i problematičnom načinu zbrinjavanja bolesnika, koje bi moglo ugroziti njihovo zdravlje.

Ozbiljnost i dostojanstvo liječenja naših bolesnika zaslužuje, prije svega, popunjavanje  praznih bolesničkih kapaciteta a tek potom otvaranje alternativnih smještaja, poručili su.

Upravni odbor poziva inspekcijske organe da obiđu i provjere popunjenost posteljnih kapaciteta svih bolničkih ustanova u Kantonu Sarajevo, koje finansira Zavod zdravstvenog osiguranja, naprave uvid u njihov rad i opterećenost i u skladu s zatečenim stanjem donesu odgovarajuće odluke i izvijeste javnost, navodi se u saopštenju.

(Fena)