Počeo proces ovjere prijava političkih subjekata za učešće na lokalnim izborima u Mostaru

Razmatrajući Izvještaj o izvršenim provjerama prijava političkih stranaka i neovisnih kandidata Centralna izborna komisija BiH je na 47. (korespodentnoj) sjednici održanoj danas, počela proces ovjere političkih subjekata za učešće na predstojećim Lokalnim izborima 2020. godine u Gradu Mostaru zakazanim za nedelju, 20. decembra 22020. godine, saopšteno je iz Ureda za informisanje CIK-a BiH.

Centralnoj izbornoj komisiji BiH je danas ovjerila prijave za učešće na izborima u Gradu Mostaru za 23  političke stranke, koje u potpunosti ispunjavaju zakonom propisane uslove za ovjeru. Zbog nedostataka u prijavi (nedovoljan broj validnih potpisa podrške birača ili nedostaje dokaz o uplati takse) 15 političkih stranaka će biti obavještene o nedostacima i ostaviće im se rok od dva dana da otklone nedostatke. Odbijena je prijava jedne političke stranke zbog nedovoljnog broja podnesenih potpisa podrške birača.

Danas je Centralna izborna komisija BiH ovjerila prijave za učešće na izborima u Gradu Mostaru za osam nezavisnih kandidata, koji u potpunosti ispunjavaju zakonom propisane uslove. Odbijena je prijava jednog nezavisnog kandidata, jer prijava sadrži više nedostataka.

Nakon što okonča proces ovjere prijava političkih subjekata za učešće na Lokalnim izborima 2020. godine u Gradu Mostaru, Centralna izborna komisija BiH će pregled ovjerenih političkih subjekata objaviti na web stranici Centralne izborne komisije BiH.

(NovaSloboda.ba)