SDP i NS potpisali u Mostaru Sporazum o osnivanju Bosanskohercegovačkog bloka

Predstavnici SDP-a BiH i Naše stranke (NS) potpisali su u srijedu u Mostaru Sporazum o osnivanju Bosanskohercegovačkog bloka u Mostaru koji, među ostalim, definiše lokalne odnose između ovih dviju stranaka, te za cilj ima potpisivanje koalicionog sporazuma do kraja avgusta.

Sporazum su, uz predstavnike lokalnih organizacija ovih stranaka, potpisali i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić i predsjednik NS-a Predrag Kojović.

Predsjednik NS-a Predrag Kojović kazao je kako je ovo inicijalni sporazum, te da će timovi ovih dviju stranaka krenuti u izradu detaljnog programa.

“Ne želimo da građani glasaju za ljude ili za stranke, hoćemo da glasaju za vrlo precizan i jasan program s rokovima i slično. Mi ne vjerujemo u Mostar kakav je bio do sada, nego u Mostar kao jedinstven grad u kome su građani, prije svega, građani, a tek onda ono što su nacionalno ili vjerski”, istakao je Kojović.

Dodao je kako je ovo velik dan za Mostar.

“Pozvao bih građane ovog grada da razmisle ko su ljudi zbog kojih nisu imali izbore 12 godina i želim ih podsjetit da ovi izbori koji će se održati nisu nikakav rezultat dogovora SDA i HDZ-a, nego činjenice da je Strasbourg presudio i dao rokove i ovlaštenja našem Ustavnom sudu da nametne rješenje ako oni to ne urade. Rješenje koje su oni dogovorili je pokušaj izbjegavanja rješenja koje bi nametnuo Ustavni sud, a koje bi vjerovatno s neke evropske perspektive, bilo puno bolje nego ovo rješenje”, kazao je Kojović.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić izrazio je zadovoljstvo danas potpisanim dokumentom koji je, kako kaže, rezultat rada gradskih organizacija ovih dviju stranaka.

“Bosanskohercegovački blok želi se takmičiti na izborima u cijelom Mostaru i nemamo nikakav interes praviti kampanje i ići na izbore kako bi pod kontrolom imali samo jedan dio Mostara. Ova priča otvorena je za sve one koji prihvataju naše principe, osim za one koji su na vlasti već dvije decenije i koji su Mostar i Hercegovačko-neretvanski kanton doveli na nivo na kome se nalaze danas. Mi se zalažemo za jedinstven Mostar, u kome će se svi građani osjećati ravnopravnima i kao svoji na svome”, kazao je Nikšić.

Istakao je, takođe, kako se nada da je ovo zadnji izborni proces u kome će se, po njegovim riječima, više računa morati polagati na to kako će se zaustaviti krađa i zloupotreba na biračkim mjestima nego o samom danu izbora kad bi trebao biti, kako kaže, festival demokratije.

(Fena)