U Sloveniji 31 nova zaraza koronavirusom

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 1118 testiranja potvrđena 31 nova zaraza koronavirusom, a nije bilo novih smrtnih slučajeva, objavila je u srijedu slovenska vlada.

To je najveći broj dnevnih zaraza zabilježenih ovog mjeseca.

Nove su zaraze potvrđene u 15 opština, raspršene po cijeloj državi. Najviše infekcija  bilo je u Ljubljani – devet, te tri u Celju, a među zaraženima je i jedan strani državljanin, navode mediji.

Kako tvrdi televizijska stanica POP-TV, među novozaraženima je najviše mladih, a čak 13 je u starosnoj grupi između 15 i 24 godine starosti.

Na zabrinjavajući trend sve više zaraženih među mladima upozorio je u utorak glasnogovornik vlade za Covid-19 Jelko Kacin koji to pripisuje njihovom neodgovornom ponašanju, odlasku na mjesta gdje se održavaju zabave, kako u Sloveniji tako i u inostranstvu, te upozorio da oni mogu biti prenosnici zaraze na stariju osjetljiviju populaciju.

Kacin je najavio da će iduće sedmice biti održano zajedničko savjetovanje direktora škola, kako bi se dogovorilo kakav oblik nastave će se u uslovima koronakrize održavati u idućoj školskoj godini koja počinje za nešto više od dvije sedmice. Roditelje i djecu školskog uzrasta koji borave u tzv. crvenim rizičnim državama vlasti upozoravaju da će morati u obaveznu izolaciju od dvije sedmice nakon povratka u Sloveniju i da zato ne kasne s povratkom.

Trenutno je aktivno zaraženih 188 ljudi, a među zadnjim novozaraženima je i troje zaposlenih u zdravstvu, prenose slovenski mediji.

Do sada su u zemlji od početka epidemije zabilježene 2303 zaraze koronavirusom koronavirusom, a umrlo je 129 zaraženih bolesnika, prenosi Hina.

(Fena)