Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama centralne i istočne Bosne ima magle.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 13 stzepeni, Sokolac 14, Livno 15, Bugojno, Ivan Sedlo 16, Drvar, Sarajevo, Srebrenica 17, Jajce 18, Bihać, Doboj, Sanski Most, Zvornik 19, Banja Luka, Grude, Prijedor, Široki Brijeg, Tuzla 20, Bijeljina 21, Gradačac, Trebinje 22, Mostar 23, Neum 25 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz mal, do umjeren, oblačno. Veći dio prijepodneva po kotlinama centralne i istočne Bosne sa maglom. Poslije podne, ponegdje u Bosni su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina.

Vjetar slab do umjeren, u Bosni istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini, veći dio dana, jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 27 do 32, na jugu do 34 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Sa nešto više svježine, tokom prijepodneva će biti malo ugodnije, dok bi u nastavku dana, usljed visokih temperatura i sparnog vremena, kod hroničnih bolesnika i meteoropata moglo doći do izraženijih tegoba.

Preporučljivo je suzdržati se od pretjeranih aktivnosti i redukovati boravak na otvorenom.

Neophodno je posvetiti pažnju zaštiti od UV zračenja i vrućine.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta

Jutarnja magla smanjuje vidljivost u planinskim predjelima, kao i u kotlinama i uz riječne tokove. Izdvajamo dionice u dolinama rijeka: Drine, Vrbasa, Spreče i Save.

Na magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (na dionici od Ljubinja do skretanja za Ravno), svaki dan osim nedelje, od 08 do 14 sati, obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustavljanja, vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Saobraćaj se zbog radova svaki dan, osim nedelje, obustavlja na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad u mjestu Bjelajce od 08 do 16 sati.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen na dionici Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Obustavljanje saobraćaja na snazi je i u tunelu Vinac na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf. Vozila na ovoj dionici saobraćaju obilaznicom oko tunela.

Zbog izvođenja radova na mostovima, jednom trakom naizmjenično saobraća se na dionici Mostar-Jablanica (most Bijela) i u mjestu Semizovac (Sarajevo-Olovo).

Radovi na sanaciji mostova izvode se i u naselju Reljevo na magistralnom putu Jošanica-Rajlovac, kao i preko rijeke Drine u Goraždu. Saobraćaj je na ovim dionicama obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

U toku su radovi na asfaltiranju magistralnog puta Brčko-Bijeljina (od kružnog toka “Ilićka” do naselja Gredice). Za vrijeme izvođenja radova, saobraća se usporeno-naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na graničnim prelazima Hum i Metaljka nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)